21.07.2020 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Když je průchodnost důležitým faktorem

Současné zemědělství přináší stále vyšší výnosy a tím vytváří i více posklizňových zbytků, zemědělci pěstují více meziplodiny a snaží se o zapravení organických hnojiv i jinak než s využitím orby. Samozřejmě, zaorání organického materiálu je jednoduchá cesta s jistým výsledkem, ale ti, kteří orbu využít nechtějí, se musí poohlédnout po jiné technice, jejímž společným jmenovatelem musí být robustnost, vyšší hloubka zpracování a průchodnost pro rostlinné zbytky.

Takovou techniku má v nabídce řada výrobců, včetně společnosti SMS CZ, která vyrábí krátké talířové brány Superior. Ty jsou určeny jak pro klasickou podmítku, tak pro hlubší zpracování půdy. Zejména proto, že se vyznačují 6 mm silnými talíři o průměru 610 mm. Talíře jsou netradičně uchyceny k rámu. Vždy dvě slupice mají společný držák, který je k rámu upevněn přes pryžové silentbloky. Toto řešení kombinuje jednak určitou míru odpružení při nárazu na překážku, ale zároveň je velmi tuhé vůči změně geometrie talířů, která ovlivňuje to, jak ochotně vnikají do půdy, zejména pokud je vysušená. Slupice jsou kované, díky tomu mají větší hmotnost a ta se hodí, pokud stroj jede po tvrdém povrchu. A vyšší hmotnost zajišťuje i robustní rám.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 8/2020.

Pracovní hloubka talířů může být až 18 cm a stejné hodnoty může nabývat i pracovní rychlost. Proto je tento stroj v zámoří označován jako High Speed Disc (velmi rychle jedoucí disk). Dobrou průchodnost pro rostlinné zbytky zajištuje rozestup talířů 125 mm.

Talířové brány bývají zakončeny pěchovacím válcem. Je tomu tak i u modelové řady Superior, kde je na výběr široká paleta pěchů. Od klasiky v podobě prutového válce, přes méně používaný válec spirálový, proti zalepení odolné pružinové, nebo U válce, dobře hroudy drtící Cracker válce, nebo univerzální a oblíbené válce DD.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down