22.07.2020 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezpečná sklizeň s novými žacími stroji

U firmy Pöttinger neznamená širokozáběrový žací stroj, že je nepřizpůsobivý. Právě naopak – s novými žacími kombinacemi Novadisc je možné jednoduše sekat i nerovné plochy, meze či příkopy.

Umožňuje to značný rozsah výkyvu žacích strojů v intervalu + 22 / - 30 stupňů. A po krátkou dobu je možné sklízet i plochy v úhlu až do + 45 stupňů – poté, co se zajišťovací západka manuálně zdvihne nahoru.

Díky svému oboustrannému zavěšení je žací nosník optimálně chráněný před zkrutem. Ozubená kola pohonu a jejich ložiska nemohou být nadměrně zatěžována, mají prodlouženou životnost a klidný chod. Ale konstruktéři v rakouském Grieskirchenu mysleli i na případ kolize s cizím předmětem. Spolehlivou ochranu v takovém případě poskytuje oboustranná mechanická nájezdová pojistka.

Při kontaktu s překážkou se každý žací stroj může vychýlit o dvanáct stupňů dozadu. Jakmile je překážka překonána, stačí řidiči traktoru krátce couvnout a žací stroj se samočinně vrátí do své původní pracovní polohy. Přitom se tímto způsobem efektivně předchází poškození žací kombinace.

Žací stroje Novadisc využívají k pohonu řemenů. Kompaktní řešení pohonu je doplněno o napínání řemenů pomocí napínacích kladek. Tím je zajištěn přenos točivého momentu, který je dostatečně robustní a provozně spolehlivý.

Zdvih je u žací kombinace Novadisc zajištěn prostřednictvím jednočinného vnějšího hydraulického okruhu pro každou stranu. Na přání může být kombinace vybavena předvolbovým ovládáním, kdy postačuje pouze jeden vnější hydraulický okruh traktoru. Řidič si pak podle podmínek může zvolit, zda požaduje paralelní zdvih obou anebo zdvih jen jednoho žacího stroje.

Více informací v týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down