25.07.2020 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krátké talířové brány pro extrémní výkonnost

Definice správně provedené podmítky hovoří o tom, že by tato operace měla být provedena co nejdříve po sklizni zrna, aby se využila v půdě ještě se nacházející vlhkost k podnícení vzcházení zaklopeného výdrolu a plevelných semen. K tomu je ovšem zapotřebí buď několika souprav traktorů s klasickými podmítači o záběru například šesti metrů, anebo pak vysoce výkonného podmítače o velkém záběru. Takový vyrábí i společnost BEDNAR – a rovnou v kompletní profesionální výbavě. Podmítač Swifterdisc XE 12400 Profi si získal zaslouženu pozornost všech účastníků na Školení dealerů techniky BEDNAR a John Deere.

Tento stroj má shodně, jako menší modely, uspořádané své talíře do X. Díky tomu rovnoměrně sleduje stopu traktoru bez stranového driftu, což dovoluje velké kolové či pásové traktory provozovat se systémy automatického řízení podle GPS.  Na rozdíl od menších polonesených provedení má Swifterdisc XE 12400 Profi však nápravu umístěnou před sekcí talířů. Také díky tomu se doporučuje tento stroj agregovat do spodního závěsu s čepem, a nikoli se závěsem K-80, který není tak odolný vůči negativnímu svislému zatížení tažné oje, které vzniká při sklápění velkého podmítače do transportní polohy.

Talíře mají individuální jištění proti přetížení prostřednictvím pryžových silentbloků. Mezi předními podpěrnými koly (v otočném provedení) a první řadou talířů se v celém pracovním záběru nachází ještě přední Trash cutter válec. Jeho ovládání, stejně tak jako ovládání celého podmítače, bylo u prezentovaného stroje elektrohydraulické. Výrobce vyvíjí i další systémy, jako je automatické zvedání a spouštění stroje na linii souvratí či možnost zapamatování si pracovní hloubky talířů na celé ploše podmítaného pozemku.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 9/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down