27.07.2020 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jeden secí stroj nahrazuje dva tradiční stroje

S tím, jak se uvolňují provozní plochy, se blíží sezóna setí ozimé řepky. Jednou z možností založení porostu této významné olejniny je setí na meziřádkovou vzdálenost 45 cm secím strojem Tempo V švédské firmy Väderstad. Tyto secí stroje dovolují změnit rozteč výsevních jednotek a využití nejen k setí kukuřice či slunečnice na rozteč 75 cm, ale i k přesnému setí řepky.

Nabírání zrn po jednom zajišťují otáčející se kotouče a pozitivní tlak vzduchu. Pokud by došlo k nabrání většího počtu semen, odstraňují je tři stírače, umístěné nahoře na výsevním ústrojí.

Z kotouče se pak přerušením proudění vzduchu zrno dostává do semenovodu. Doba, po kterou jsou zrna dopravována po dráze semenovodu až do výsevní drážky, je vždy shodná, také díky další podpoře vzduchu. Tento originální systém firmy Väderstad má název PowerShoot. Závěrem pak zajišťuje kontakt osiva s půdou hloubkové kolo, které každé zrno přitlačí do půdy. Technologie PowerShoot zajišťuje přesné dodržování shodné rozteče mezi jednotlivými zrny v řádku. Také hloubka setí je udržována na konstantní úrovni i v místech, kde půda nebyla dokonale připravena k setí. Je to dáno také vyšší hmotností secího stroje a dostatečným přítlakem na jednotky. Se secími stroji Tempo je možné pracovat i při vyšších pojezdových rychlostech.

Přechod ze setí kukuřice na setí řepky s malými zrny je rychlý. Výměnu výsevních kotoučů lze provést jednoduše. Zároveň je současně se setím možné provádět ukládání hnojiva prostřednictvím robustních přihnojovacích botek. Některé secí stroje Tempo umí kromě vypínání výsevu i vypínání aplikace hnojiva v řádcích. Tempo V se vyrábí v provedení se šesti až dvanácti výsevními jednotkami. Traktor si v předním tříbodovém závěsu může nést zásobník s hnojivem, a provádět setí s přihnojováním.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down