24.08.2020 | 05:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krátce o rozmetací technice

Využívání organických hnojiv v zemědělských provozech je poslední dobou tématem, o kterém hovoří také nezemědělská veřejnost, neb s aplikací statkových hnojiv souvisí doprovodné efekty, zejména v podobě zápachu. Čím je však aplikace provedena kvalitněji, tím je nižší únik amoniaku a tím je nižší i zápach emitovaný do okolí.

Z obecného hlediska můžeme organická hnojiva rozdělit na tekutá a pevná. A aplikaci pevných statkových hnojiv se budeme věnovat i v tomto článku. Z hlediska druhů pevných organických hnojiv využíváme především hnůj hospodářských zvířat, dále se jedná drůbeží podestýlku a kompost, nebo se setkáme s využitím separátu, tedy pevné frakce, která vzniká separací digestátu. Existují i další hnojiva, jako třeba cukrovarnická šáma, lihovarské výpalky, čistírenské kaly, případně další. Z výše uvedeného výčtu je patrné, že jde o rozmanitá hnojiva nejen z hlediska druhů, ale také jejich struktury. A těmto rozmanitostem odpovídá konstrukce rozmetadel, a to především v provedení rozmetacího ústrojí.

Z hlediska nastavení dávky hraje úlohu koncentrace živin v jednotlivých druzích hnojiv. Obecně můžeme uvést, že se zpravidla setkáme s rozmetadly určenými pro polní výrobu, ale existují též modely určené pro práci v sadech a vinicích.

Různý systém aplikace

Hlavním rozdílem mezi rozmetadly, který je patrný na první pohled, je použité rozmetací ústrojí. Z obecného hlediska můžeme konstatovat, že se setkáme s modely s horizontálně, nebo vertikálně uloženými frézovacími válci. Frézovací válce mají za úkol postupné odebírání organických hnojiv z ložného prostoru a jeho dávkování. Liší se především strukturou a provedením frézovacích segmentů, které jsou buď pevně spojeny s nosnou hřídelí, nebo jsou upevněny prostřednictvím šroubových spojů. Výše uvedené horizontálně uložené frézovací válce plní u základních modelů také roli rozmetacího ústrojí. V takovém případě pracovní záběr jen mírně přesahuje celkovou šířku ložného prostoru a hovoříme o rozmetadlech statkového hnoje, která jsou určena především pro aplikaci hnojiv velkého objemu a nízké koncentrace živin.

S horizontálními válci se také setkáme v případě tzv. univerzálních modelů, které slouží i pro aplikaci hnojiv s vysokou koncentrací živin, kam řadíme především drůbeží podestýlku, kompost, separát, ale také se využívají (po určité úpravě) k aplikaci vlhčeného vápence. Frézovací válce odebírají materiál z ložného prostoru, avšak samotnou aplikaci provádějí zpravidla dva rozmetací kotouče, které se liší v závislosti na typu a výrobci svým průměrem, počtem lopatek a celkovým provedením. Systém s rozmetacími kotouči nabízí nesrovnatelně vyšší pracovní záběr. Rozmetadla, která jsou nyní na trhu, pracují s rovným rozmetacím stolem a dvěma kotouči. Dříve jsme se poměrně často mohli setkávat také se stolem ve tvaru písmene V a čtveřicí kotoučů.

Celý článek Filipa Javorka je publikován v Mechanizaci zemědělství 9/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down