03.09.2020 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Patentovaný systém kompletně hlídá postřiková ramena

Značka Horsch patří k předním výrobcům zemědělské techniky. Vyrábí také stroje na ochranu rostlin, které pomáhají zemědělcům dosahovat vysokých výnosů i kvality produkce. Horsch se zabývá také tím, jak je možné co nejefektivněji omezit ztráty postřiku a výpar účinných látek.

Specialisté na vývoj aplikační techniky si pro získání objektivních výsledků postavili vlastní větrný tunel. Při experimentování s aplikací chemických látek pomocí trysek různého druhu a při různé intenzitě větru dospěli k překvapivým výsledkům. Aplikační výška ramen nad porostem má zásadní vliv na úroveň úletu. Ukázalo se, že minimálního úletu se dosáhne při výšce ramen třicet centimetrů nad porostem. Práce s rameny tak nízko ovšem vyžaduje speciální techniku – jak pro jejich spolehlivé vedení, tak i v oblasti typů a rozmístění trysek – v celém pracovním záběru.

Je tedy zapotřebí skutečně precizně pracující systém pro vedení postřikových ramen. A to automaticky pracující, bez zásahu obsluhy. Proto firma Horsch vyvinula vlastní, patentovaný sytém Boom Control, který je nyní již standardní součástí všech jejích postřikovačů – od tažených AX až po samojízdné stroje PT. Tento systém je aktivní: prostřednictvím ultrazvukových senzorů ví, jak vysoko nad porostem ramena jsou, a v usazení ramen se nachází elektronický gyroskop. Ten dokáže citlivě snímat boční, vertikální i dopředné síly, a odesílat informace na řídicí jednotku. Přijímaná data vyhodnocuje řídicí jednotka s využitím software, vyvinutým firmou Horsch a na základě zjištěných dat ovládá vzduchové válce, které aktivně vyrovnávají celé vedení ramen.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down