21.09.2020 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Měkké packy pro německé bestie

O pásových podvozcích pro zemědělské traktory se s ohledem na jejich rostoucí výkon motoru i hmotnost a snahu o minimalizaci půdního zhutnění hovoří stále více. Také firma Claas na tento trend zareagovala a v roce 2019 představila své nejvýkonnější traktory s pásovým podvozkem. Konkrétně se jedná o traktory Xerion Trac TS a Axion 900 Terra Trac.

U největších traktorů jsou prostě pásy v módě. Tyto stroje jsou beztak (alespoň v Evropě) využívány téměř výhradně jako polní tahače, a snížení prokluzu z 10 až 12 na 0 až 3 procenta je samozřejmě vítané. Také fáze přípravy půdy je s pásovým tahačem k půdě šetrnější, na rozdíl od těžkých kolových strojů nezůstávají na poli koleje, často viditelné v porostu po celou dobu vegetace. Na poli je pásový traktor šetrnější i vůči své obsluze, kterou vystavuje otřesům s menší intenzitou. A firma Claas u svých traktorů klade na pohodlí obsluh velký důraz.

Modelová řada Claas Xerion je stále systémový traktor. Nabízí se v provedení Trac, Trac VC s otočnou kabinou a Saddle Trac s kabinou pevně usazenou nad motorem.  Nová, čtvrtá varianta má označení Xerion Trac TS, kde TS je zkratka slov Trac System.

Pásový Xerion se vyrábí kompletně ve výrobním závodě firmy Claas v Harsewinkelu, a to včetně kompletní montáže čtveřice pásových jednotek, které Claas odebírá od holandského specializovaného výrobce Zuidberg. Nejedná se přitom o žádné tuctové kousky – tyto pásové jednotky s trojúhelníkovitým tvarem jsou vyvinuté speciálně pro Xerion.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 10/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down