22.09.2020 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na pásech a s vyšším točivým momentem motoru

Nová čtvrtá varianta systémového traktoru firmy Claas má označení Xerion Trac TS, kde TS je zkratka slov Trac System. A to pouze pro provedení „Trac“ s kabinou, pevně usazenou uprostřed. Je to logické: Xerion Trac je také nejčastěji využíván jako polní tahač. Zemědělcům, kteří by chtěli i při aplikaci kejdy snížit půdní zhutnění a pořídit si pásový Xerion SaddleTrac, německý výrobce zatím nemůže vyhovět. Rozdíl mezi celkovou dovolenou a pohotovostní hmotností pásového Xerionu je výrazně menší, než je pro hmotnost plně naložené nástavby zapotřebí.

Pásový podvozek Trac System tak mohou mít traktory Xerion 4500 Trac TS a Xerion 5000 Trac TS s maximálním výkonem 490, resp. 530 k. Od roku 2020 jsou všechny traktory Claas Xerion vybaveny motory, které splňují emisní normu Stupeň V. U výše uvedených dvou největších typů se jejich výkon motoru nezměnil. Nicméně k určitým úpravám přeci jen došlo – traktor Xerion 5000 dokáže ze svého šestiválcového motoru Mercedes OM471 dostat točivý moment až 2600 Nm.

Více výkonu přidal Claas novému nejmenšímu typu s novým označením Xerion 4200. Namísto dosavadních 435 k jeho motor umí poskytovat až 462 k maximálního výkonu. Nicméně i tak nový Xerion 4200 existuje pouze jako kolový traktor. Přesunutí výfuku ze zadní do přední části kabiny je vizuálně rozpoznatelný znak pro Xeriony nové generace s motory Stupeň V. Také v kabině se událo hodně změn – nový Xerion má standardně v loketní opěrce integrovaný terminál Cebis s podstatně větší a dotykově ovládanou obrazovkou.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 10/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down