05.09.2020 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mechanické anebo kombinované převodovky u manipulátorů

V průběhu Polního dne firmy Lukrom byla velmi zajímavá také prezentace manipulační techniky JCB. Teleskopický manipulátor Agri Super 542.70 je vybaven motorem z produkce výrobce JCB o objemu 3,8 l a výkonu 145 k.

Výkon je na kola přenášen prostřednictvím šestistupňové převodovky s řazením při zatížení a hydrodynamickým měničem. Pojezd s mechanickým převodovým ústrojím ocení každý zemědělec, který bude s teleskopickým manipulátorem provádět vyhrnování řezanky na silážním žlabu, protože bude mít k dispozici maximum výkonu motoru pro tlačnou sílu. Tento jednoduchý a spolehlivý koncept se osvědčuje po dlouhou dobu i v kolových nakladačích JCB v náročném zemědělském provozu.

Hned vedle zmiňovaného stroje byl k vidění teleskopický manipulátor JCB z řady Agri Pro. Vzhledově je velmi podobný, jen barevný nápis poukazuje na speciální výbavu: kombinovanou převodovku, která v sobě slučuje mechanický i hydrostatický pojezd. V tomto je JCB unikátní.

Provedení je takové, že na prvním stupni probíhá přenos výkonu do motoru hydrostatickou cestou, na druhém, třetím a čtvrtém pak mechanicky. Hydrostatický pojezd je dobrý v případě, že je třeba ovládat pojezd manipulátoru velmi precizně a jednoduše. Pokud ale se od stroje vyžaduje vysoký tlačný výkon anebo přeprava přívěsu na delší vzdálenosti, pak bude pracovat s vyšší účinností s mechanickým přenosem síly. Rovněž na cestách se stoupáním nebude pojezdová rychlost klesat.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down