12.10.2020 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Téměř devadesát tun zrna za hodinu reálných

Náplní práce inženýrů německé zemědělské společnosti DLG nejsou jen testy traktorů na jednom z nejmodernějších testovacích stanovišť na evropském kontinentu. Zabývají se také testováním sklízecích mlátiček. A bohatých zkušeností týmu DLG spolu se zavedeným postupem testování využil německý výrobce Fendt, který v létě 2020 zorganizoval výkonnostní test své sklízecí mlátičky Fendt Ideal 9T.

Testu se zúčastnila zároveň ještě jiná sklízecí mlátička srovnatelné výkonové třídy. V porovnání s ní dosahovala mlátička Ideal 9T v oblastech průchodnost, úroveň ztrát zrna, kvalita zrna a délka slámy dobrých výsledků.

V průběhu testu měli pracovníci společnosti DLG roli doprovodu jako nezávislé instituce a dále se zabývali ještě dokumentací. Jako externí odborník byl k testování přizván ještě Prof. Dr. Thomas Rademacher z Technické vysoké školy v Bingenu.

K samotnému testování se tento odborník vyjádřil takto: „Cílem testu je sestavit tzv. křivku ztrát a průchodnosti zrna – z dat, získaných z provozu více mlátiček. Za tím účelem sklízejí mlátičky s rozdílnou úrovní průchodnosti zrna, resp. pojezdovými rychlostmi. Paralelně je měřena úroveň ztrát zrna a jeho kvalita.“

Testování bylo zahájeno sklizní ozimé pšenice na začátku srpna roku 2020 při rychlostech mezi čtyřmi až osmi kilometry v hodině. Ideal 9T je druhou největší mlátičkou z nové série a v testování dosahovala vysoké produktivity práce: celkové průchodnosti až 150 tun za hodinu, z toho činily průchodnost zrna 89 tun za hodinu.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 12/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down