25.12.2020 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Praktická řešení u nového secího stroje

Nové secí stroje BEDNAR Efecta_CE mají nově vyřešený systém rozdělování a dopravy osiva k secím botkám. Zrna nemusí proudit po velkých vzdálenostech nadměrně dlouhými semenovodnými hadicemi. Blízko nad výsevní lištou jsou usazeny celkem čtyři rozdělovací hlavy. Od otvorů v těchto hlavách vedou k secím botkám hadice s příznivě malou, ale vždy shodnou délkou.

Tím se podporuje příznivé podélné rozdělení osiva a je také minimalizováno riziko ucpání těchto hadic. I tak je ale každá hadice opatřena senzorem pro kontrolu průchodnosti. A v případě nějakého problému jsou rozdělovací hlavy snadno přístupné ze země.

Za secími botkami ještě povrch pozemku urovnává jednořadý zavlačovač; jeho agresivitu působení je možné si mechanicky nastavovat podle potřeby. Dále je možné si také volit úroveň přítlaku, a to až do 130 kilogramů na jednu secí botku. Díky tomu může secí stroj Efecta_CE spolehlivě pracovat i na těžkých půdách.

Uvedení novinky v oblasti pneumatických secích strojů BEDNAR předcházelo důkladné testování v praxi. Zajímavý postřeh z těchto nelehkých časů zmínil obchodní ředitel společnosti BEDNAR FMT Ing. Jan Bednář:

„Na základě testování se ukázalo, že v takto velkém záběru nestačí pouze uchycení secích botek na paralelogramu. Proto jsme paralelogram implementovali na oba celé boční rámy. Výsledek práce je výborný, což nám potvrdili i mnozí zemědělci, kteří ve druhé fázi secí stroj intenzivně testovali.“*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 12/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down