02.11.2020 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spuštění nové platformy

Smíšený park zemědělských strojů, tedy samojízdná a závěsná technika od rozličných výrobců, je v zemědělských podnicích běžnou věcí. Jednotliví výrobci ale mají každý svůj telemetrický portál, takže zemědělci museli zpracovávat data z jednotlivých strojů odděleně – co značka, to samostatný portál. Museli opakovaně zapínat a vypínat odlišné programy a přecházet mezi nimi. Přenos dat mezi technikou odlišných výrobců nebyl možný.

Nicméně výrobci si tohoto problému byli vědomí a pustili se společně do jeho řešení. Velké věci začínají nenápadně – manažeři společností John Deere, Claas a 365FarmNet v létě odhodlaně sdělili zástupcům organizace AEF, že hodlají v budoucnu uvést do chodu systém pro vzájemnou výměnu dat mezi svými telemetrickými systémy, fungujícími na základě internetu. A hned došlo i na pozvání zájemců k diskuzi u kulatého stolu.

Samozřejmě nejprve se zvedla vlna nepochopení a odmítavých postojů. Protože Claas a John Deere jsou v oblasti traktorů, sklízecích řezaček a mlátiček na světovém trhu v roli konkurentů. A jejich podíl není zrovna malý. Nicméně zástupci jmenovaných firem si neochvějně stáli za svým a dokázali se prosadit. Jejich vytrvalost nakonec přinesla ovoce – podařilo se vyvinout systém s názvem DataConnect. Claas a John Deere přitom disponují vždy svou vlastní telemetrickou platformou, což se neukázalo jako překážka, ale jako hlavní podmínka fungování nového systému.

DataConnect představuje řešení, které na základě komunikace mezi vzdálenými úložišti, tzv. cloudy, dokáže hranice mezi jednotlivými výrobci překlenout. Výrobcům Claas, John Deere a platformě 365FarmNet se podařilo takový systém vyvinout jako vůbec prvním na světě.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 12/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down