08.12.2020 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinka u oblíbených návěsů

Splnění evropských požadavků legislativy je podmínkou výroby a prodeje zemědělské techniky ve státech EU. Nejenom emisní limity pro spalovací motory samojízdných zemědělských (ale i lesních či stavebních) strojů se zpřísňují. Děje se tak i v oblasti dopravní techniky. Výrobcem, který získal již nyní EU certifikaci pro svou techniku, je německá firma Krampe. Dopravní technika v červených barvách tak může být dodávána i nadále, ale přínos pro zákazníky je mnohem větší.

Příprava techniky pro splnění zpřísněných legislativních požadavků znamená pro výrobce další úsilí. U firmy Krampe se vývojový tým po dobu téměř dvou let zabýval nákladnou přípravou, četnými praktickými testy a sestavováním popisných formulářů. Následně firma Krampe své produkty poskytla spolkovému kontrolnímu úřadu, jenž návěsy podrobil kontrole. Poté pracovníci úřadu vydali povolení: s okamžitou platností mohou být v zásadě všechny návěsy Krampe na tandemovém podvozku a od ledna také všechny návěsy Krampe na podvozku tridem dodávány zákazníkům s typovým povolením pro země EU. Pouze speciální verze anebo návěsy pro vyšší maximální rychlost, než je 40 km/h, musí být přistaveny technické zkušebně pro národní certifikaci v zemi svého užití.

Investované prostředky i úsilí se tedy firmě Krampě vyplatily. V mnoha evropských zemích již platí povinnost mít certifikaci podle EU (VO) 167/ 2013 pro to, aby bylo možné uvádět zemědělskou a lesnickou techniku na trh. Tato povinnost se dotýká shodnou měrou výrobců, prodejců i koncových uživatelů.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 2/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down