14.12.2020 | 06:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvě nesená, nebo jedno tažené rozmetadlo?

Zemědělské podniky s velkou výměrou orné půdy potřebují řešit otázku dostatečné výkonnosti při aplikaci minerálního hnojiva. Doposud používané postupy za použití nesených odstředivých rozmetadel jsou organizačně náročnější; pokud je zapotřebí nasadit například dvojici odstředivých rozmetadel, ta k sobě vážou ještě dvě přívozní soupravy hnojiva a hned jsou pro hnojení zapotřebí celkem čtyři pracovníci.

Naproti tomu tažené rozmetadlo s velkou kapacitou zaměstnává podstatně méně personálu. Ušetří se jedna přívozní souprava hnojiva a jeden traktor pro další rozmetadlo. Tuto skutečnost je třeba vzít v úvahu při zvažování prvotní investice. Stejně jako fakt, že tažené rozmetadlo má podstatně větší kapacitu zásobníku, než nesené.

Zmíněné přednosti vyznívají ještě lépe tam, kde je na některé pozemky jezdit na větší vzdálenosti. Velké tažené rozmetadlo si může vézt v ložné ploše osm tun hnojiva, s nímž si na malých, ale vzdálených pozemcích vystačí bez doplňování. To představuje významnou provozní výhodu.

V některých zemědělských podnicích se podařilo sjednotit rozměry pneumatik na traktoru, taženém rozmetadle i taženém postřikovači. Výhoda pak spočívá v tom, že kolejové meziřádky jsou při všech operacích s těmito stroji ujížděny shodným způsobem. Traktor s taženým rozmetadlem může být na zadní nápravě obutý do pneumatik o menší šířce než traktor s rozmetadlem neseným, u něhož se hmotnost hnojiva v plné míře přenáší na zadní nápravu traktoru. A po jízdách traktorů s úzkými pneumatikami zůstávají kolejové řádky čistší.*

Více informací v Zemědělci č. 2/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down