19.12.2020 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vybrané prvky postřikovačů a rosičů

Postřikovače a rosiče hrají nezastupitelnou roli v rámci provádění ochrany a částečně také výživy v konvenčních systémech pěstování rostlin. Využití postřikovačů je doménou polní výroby, zatímco rosiče se používají především v porostech trvalých kultur. Postřikovačů a rosičů existuje celá řada. Liší se pracovním záběrem, objemem hlavní nádrže a způsobem agregace.

Objem nádrže a pracovní záběr jsou v podstatě dva hlavní faktory, které ovlivňují výkonnost postřikovačů a na jejich základě volíme vhodný typ stroje pro ošetřovanou výměru. Z obdobného úhlu pohledu můžeme nahlížet také na rosiče určené pro sady a vinice, avšak u nich nehovoříme o pracovním záběru a sledujeme jiné parametry.

Z hlediska agregace se setkáme s nesenými, taženými nebo nástavbovými postřikovači. Samostatnou kategorii reprezentují samojízdné modely, které jsou k dispozici v mnoha variantách. Rosiče jsou k dispozici zpravidla v neseném a taženém provedení, ale můžeme se setkat také se samojízdnou technikou. Vybrané modely a jejich konstrukční prvky si v krátkosti představíme.

Modely z hlediska agregace

Základem nabídky většiny výrobců postřikovačů jsou nesené modely, někteří z nich se specializují na vývoj a výrobu pouze tohoto druhu techniky. Z pohledu pracovního záběru a objemu hlavní nádrže jsou nesené postřikovače určeny zpravidla pro menší a střední výměry, i když vrcholné modely jsou z pohledu výkonnostních parametrů srovnatelné s některými taženými verzemi.

Nesené modely se obvykle agregují do tříbodového závěsu traktoru a limitujícím faktorem jejich výkonnosti není ani tak šířka ramen, ale kapacita hlavní nádrže. Proto někteří výrobci nabízí také čelní nádrž, která se agreguje do předního tříbodového závěsu a její montáží dochází ke zvýšení celkové kapacity pro postřikovou jíchu.

Obdobné řešení přinášejí nástavbové postřikovače. Ty samozřejmě vynikají vyšší kapacitou nádrže, ale pokud je nástavba spojena s některým z tzv. systémových nosičů, může být nástavbový postřikovač rovněž doplněný čelní přídavnou nádrží. Ve spojení s různými typy systémových nosičů jsme se v minulosti mohli setkávat také se sestavami, kdy nad zadní nápravou nosiče byla umístěna velkoobjemová nádrž a v zadním tříbodovém závěsu byl agregován klasický nesený postřikovač.

Nástavbové postřikovače můžeme rozdělit do různých tříd, a to z hlediska typu podvozku, pro nějž jsou určeny. Obvyklé jsou modely určené pro základní typy systémových nosičů, které umožňují agregaci nad zadní nápravou, ale časté jsou také modely určené pro agregaci s dvounápravovými podvozky nákladních automobilů.

Různé možnosti podvozku

Klasické nástavbové postřikovače mají (spolu s nesenými modely) jednu shodnou vlastnost a tou je světlá výška, která je odvislá od světlé výšky kolových traktorů a ostatní techniky, která jim slouží jako energetický prostředek.

Jiná situace je u nástavbových modelů, určených pro speciální typy nosičů nástaveb. U nich bývá na vyšší světlou výšku pamatováno. Speciální nosiče nástaveb se mimo nástavby v podobě postřikovače často agregují též s kotoučovými rozmetadly pevných minerálních hnojiv.*

Celý článek Filipa Javorka najdete v Mechanizaci zemědělství 12/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down