01.12.2020 | 03:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti doplňování hnojiva do rozmetadel

Odstředivá rozmetadla pro aplikaci hnojiv existují v neseném či taženém provedení. K přednostem tažené varianty odstředivého rozmetadla patří i příznivější rozložení zatížení na obě nápravy traktoru. Naproti tomu zatížení zadní nápravy traktoru s hodně naloženým neseným rozmetadlem může často překračovat dovolený limit, stanovený výrobcem traktoru.

Doplňování hnojiva do rozmetadel je kapitola sama pro sebe. Může probíhat z velkoobjemových vaků přímo do rozmetadla, anebo se ve vlastním skladu na podniku naplní teleskopickým manipulátorem přepravní prostředek, který hnojivo převeze na pole k rozmetadlu. V této roli často fungují návěsy či přívěsy, jejichž zadní čelo je vybaveno výsypným otvorem s manuálně ovládaným hradítkem. Poté, co opustí ložnou plochu návěsu, je hnojivo dopraveno do rozmetadla šnekovým dopravníkem, který se k návěsu či přívěsu doplní dodatečně. K pohonu tohoto výkyvného dopravníku pomocí hydrauliky tažného traktoru může být návěs v zadní části osazen dvojicí rychlospojek.

Pořizování speciálního překládacího návěsu pro doplňování hnojiva do rozmetadel je záležitost, která vyžaduje zvážit pro a proti. Má sice velkou kapacitu, a výkonnější dopravník, ale náklady nejsou malé. Návěs či přívěs s výpustním otvorem v zadním čele a extra dodělaným šnekovým dopravníkem jsou také efektivní, i když přeložení například deseti tun hnojiva z ložné plochy návěsu do zásobníku taženého rozmetadla může trvat i deset minut.

Zemědělci, kteří mají svá tažená rozmetadla vybavená senzorem pro měření rychlosti proudění vzduchu, jsou přesvědčeni o tom, že se tato výbava vyplatí. Pro další zvýšení přesnosti práce je možné výživný stav porostu za jízdy identifikovat pomocí výživového senzoru.

Více informací v Zemědělci č. 2/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down