04.12.2020 | 03:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Precizní zemědělství jde z teorie do praxe

Aplikace minerálních hnojiv je přesně takovou činností, u níž má smysl využití precizního zemědělství. Pokrokoví zemědělci chtějí živiny aplikovat cíleně a v závislosti na skutečné potřebě – se zohledněním diferenciace pozemku a bez negativního ovlivnění obsahu živin. A to jsou také cíle precizního zemědělství.

Hlavní hlediska jsou ekonomická, environmentální a organizační. Na některých zemědělských podnicích je variabilní aplikace již trvalou součástí výroby, ale důležité jsou i další činnosti.  Plánován je pohyb techniky po pozemcích, správně jsou zvolené osevní postupy a důraz je kladen na zdravotní stav plodin. Zároveň jsou systémy precizního zemědělství vhodnou přípravou na budoucnost, která může přinést mimo jiné zpřísnění legislativy a nové požadavky na dokumentaci prováděných operací.

V začátcích přišli mnozí výrobci se svými systémy, a postupně se podařilo četná řešení zdokonalit – do té míry, že jsou využitelná v praxi. Ekonomická rentabilita díky precizní aplikaci dovoluje dosáhnout progresu v zemědělských podnicích.

Zatímco v minulosti každý hospodář znal svá pole do té míry, že věděl, kam má dát kolik hnojiva, tak v moderní organizaci zemědělské výroby to tak snadné není. A se systémy precizního zemědělství se jejich uživatelé vlastně chtějí vrátit ke starým časům. Díky přesné znalosti jednotlivých ploch pak je možné i ve velkovýrobních podmínkách aplikovat živiny na pole cíleně. A to pro dusík, fosfor a draslík a plánuje se i vápnění, mikroprvky a síra.

Více informací v Zemědělci č. 2/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down