05.12.2020 | 03:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Očekávání versus realita

V poslední době se systémy precizního zemědělství intenzivněji prosazují v praxi. Mnoho zemědělců vyjádřilo překvapení, když se dostali k výsledkům cíleně provedeného vzorkování půdy. Rozdíly v pH, ale i v úrovni zásobenosti živin byly v rámci jednoho pole značné – někde se pohybovaly v celém rozsahu stupnice.

Až extrémně velké rozdíly poukazují na důležitost správně zvoleného schématu pro odběr půdních vzorků z pozemků. Standardní postupy odběru půdních vzorků v minulosti naproti tomu poukazovaly pouze na průměrné hodnoty obsahu živin i pH. Z výsledků vzorkování pozemků mohou být sestaveny mapy výnosového potenciálu.

Nové systémy precizního zemědělství nabízejí zemědělcům několik možností volby cíle v pěstování konkrétní plodiny. Tou nejčastěji používanou cestou je vyrovnávání vývoje v rámci porostu v podstatě po celou dobu vegetace. Ale v poslední době si špičkoví pěstitelé osvojují i odlišný systém: v prvních dvou dávkách hnojiva je dávkování regulováno pro homogenizaci vývoje porostu, ovšem v dalších pak již tak, aby se v místech s vysokým výnosovým potenciálem docílilo maximálního využití tohoto kapitálu. Produkční přístup zaměřený na zvýšení výnosu se hodí pro pozemky s vysokou variabilitou.

Hlavním cílem lokálně variabilního hnojení není úspora hnojiv, ale cílené rozdělení živin. Ve spojitosti s tím může následovat i lokálně variabilní výsev.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down