01.12.2020 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivní hospodaření klasickou technologií

V malé obci Nová Ves u Chýnova v jižních Čechách hospodaří Zemědělské družstvo Nová Ves. Podnik se smíšeným zaměřením se zabývá pěstováním ozimé pšenice, ozimé řepky, ovsa, jarního ječmene, ale také výrobou objemného krmiva pro stádo 170 kusů Holštýnského skotu. Na části ze 420 hektarů orné půdy je pěstován jetel a kukuřice na siláž, další krmivo se získává ze 180 hektarů luk.

V nadmořské výšce 435 metrů nad mořem Zemědělské družstvo Nová Ves hospodaří již v typické pícninářské oblasti. Travní píce z luk a seče jetelů jsou sklízeny na senáž.

Již o formování řádků zavadlé hmoty se stará dvojice shrnovačů se dvěma rotory rakouské firmy Pöttinger. První model Eurotop 651 A se stranovým ukládáním řádku patří k legendám tohoto výrobce v českém zemědělství. Zemědělci v Nové Vsi si jej pořídili na začátku jara 2001. Na základě dobrých zkušeností s jeho fungováním byl v roce 2012 uveden do provozu nástupce, Pöttinger Eurotop 851. Tento shrnovač formuje již řádek ze záběru 8,5 m, stejně tak vhodný pro sběr následným sklizňovým prostředkem – senážním návěsem Jumbo 8000 L. Kromě sklizně senáží se návěs Jumbo 8000 L také podílí na podzimní sklizni silážní kukuřice, kterou odváží od sklízecí řezačky.

Také v oblasti zpracování půdy a setí má v Zemědělském družstvu Nová Ves důvěru technika firmy Pöttinger.

Více informací v Zemědělci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down