05.12.2020 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na podmítky s kvalitní technikou

Nezastupitelnou roli v hospodaření Zemědělského družstva Nová Ves hraje podmítka. Pro rychlou podmítku do hloubky deseti centimetrů slouží talířový podmítač Terradisc 5001 T o záběru pěti metrů. Využití nachází i pro přípravu půdy před setím silážní kukuřice. Při předseťové přípravě se vhodně uplatní smyková lišta, jejíž efekt na prvotní urovnání půdy je znatelný. Sklon smyku a tím i agresivitu práce je možné si nastavovat z kabiny traktoru.

Talíře s ozubeným okrajem o průměru 580 mm dobře udržují nastavenou pracovní hloubku. Zanechávají za sebou tak rovnoměrně zpracovaný půdní horizont, v němž je půda promísena se slámou. Stabilitu talířů posiluje jejich uchycení v párech k široké přírubě. V případě kontaktu talíře s cizím tělesem se příruba může vychýlit nahoru, což dovolují gumové tlumiče. Díky svému vhodně zvolenému zaúhlení se talíře plynule zahloubí i na suché či těžké půdě. Sklon talířů zároveň podporuje intenzitu mísení půdy a organické hmoty.

Talíře se otáčejí v dvouřadých ložiskách, které nevyžadují žádnou údržbu. Uchycení talířů k náboji obstarávají šrouby. Zešikmení talíře je vhodně přizpůsobený také tvar slupice, poskytující dostatek volného prostoru, takže půda se slámou mohou plynule proudit strojem. Podmítač Terradisc 5001 T se v praxi ukázal jako stroj s velmi dobrou průchodností, a to i v místech s velkým množstvím slámy na povrchu.

Více informací v Zemědělci.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down