13.12.2020 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dialog, který vede traktor s řidičem

Systém Cemos pro traktory prezentovala společnost Claas vůbec poprvé zástupcům odborných periodik v průběhu tiskové konference na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2019.

V paměti uložení asistenti pro pluhy nabízejí možnosti další optimalizace nastavení traktoru i tohoto klasického nářadí. V průběhu práce Cemos obsluze traktoru předkládá návrhy ke změně nastavení traktoru i pluhu tak, aby orba mohla probíhat efektivněji. Jedná se tedy o optimalizační dialog. Všechny kroky jsou přitom řidiči předkládány ve srozumitelné podobě, tedy kombinací textu a symbolů. Obsluha traktoru může jednotlivé navrhované změny nastavení stroje buď potvrdit a přijmout, anebo sdělit Cemosu, aby nalezl další alternativní možnosti optimalizace.

A podobně jako živé organizmy na Zemi, i když na jiném principu, se systém Cemos umí při práci sám učit. Čím delší dobu nasazení tedy bude mít za sebou, tím dokonalejší a preciznější návrhy bude umět poskytovat.

V průběhu prezentace nového sytému Claas Cemos na Tiskové konferenci na veletrhu Agritechnica 2019 nechyběly ani výsledky praktického ověřování v poli, které se uskutečnilo v Německu v létě 2019. Cílem testování bylo ověřit přínos nového systému Cemos pro efektivitu práce a spotřebu paliva traktoru oproti soupravě, řízené rovněž zkušenou obsluhou, ale bez Cemosu.

Tím zkušeným profesionálem byl Martin Dingmann, pracovník podpory prodeje traktorů Claas, mající v práci s traktorem a s jeho nastavováním více než dvacetileté zkušenosti. Soupeřil s dalším pracovníkem pro podporu prodeje traktorů Claas Helmutem Heppe.

Více informací v Mechanizaci zemědělství 1/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down