31.12.2020 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky v oblasti přesného setí

Na rozdíl od řady konkurenčních výrobců využívá firma LEMKEN u přesného secího stroje Azurit centrální zásobník pro osivo. Oproti většímu počtu malých zásobníků na výsevních jednotkách spočívá výhoda v jednodušším doplňování osiva z velkoobjemových vaků. U šestiřádkového secího stroje Azurit má centrální zásobník osiva kapacitu 600 l. Tato zásoba osiva vystačí na zasetí dvaceti hektarů kukuřice.

Další předností secích strojů LEMKEN Azurit je sekční kontrola, která umí automaticky bez zásahu řidiče vypínat výsev v jednotlivých řádcích. Odpadá tak přesévání a dosahuje se úspor osiva. Při souběžném hnojení se setím je v rámci sekční kontroly vypínána i aplikace hnojiva.

Hnojivo je k secímu stroji Azurit zapotřebí přivádět z externího zásobníku. Největší kapacitou se pyšní zásobník na vlastní nápravě Solitair 12 SW. Od zásobního vozu Solitair 12 SW je hnojivo přiváděno k jednotlivým výsevním jednotkám secího stroje Azurit. Zrovna tak tomu bude i při agregaci Azuritu s pneumatickými secími stroji Solitair 25 či Compact Solitair, které mohou být kombinovány i s pasivním anebo aktivním nářadím na zpracování půdy.

Firma LEMKEN také informovala o tom, že se intenzivně zabývá možnostmi zvýšení pracovního záběru secích strojů Azurit a rozšíření i k setí dalších plodin. V současnosti má LEMKEN výsevní buben i pro setí sóji a nově i slunečnice s otvory o průměru 2,5 až 3 mm (oproti 5 až 6 mm u kukuřice). V plánu je vyvinout buben i pro setí čiroku, pro nějž trvá poptávka od zemědělců v Itálii. A od roku 2022 bude možné ovládat jednotlivé funkce Azuritu i s pomocí nově vyvinutého joysticku CCI A3, v jehož hlavici se nachází malá obrazovka, zobrazující funkce, které byly jednotlivým tlačítkům přiděleny.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down