20.01.2021 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farma s moderním strojovým vybavením

Zatímco tisíce návštěvníků jižních Čech se mohou kochat krásami přírody v této oblasti jen ve svém volnu, tak zemědělci si toto potěšení mohou dopřát mnohem častěji. Jedním z nich je i Václav Nosek, zakladatel společnosti Noragros s. r. o. V roce 1999 se rozhodl hospodařit jako fyzická osoba v okolí obce Osek na Strakonicku. Začínal zhruba na dvaceti hektarech pozemků.

Začátky nebyly jednoduché. Bylo třeba překonat mnoho překážek, ale pevná vůle, láska k zemědělství a tvrdá práce vedly k tomu, že hospodářství se postupně rozrůstalo. Um mladého hospodáře byl poprvé oceněn v roce 2013, kdy Václav Nosek získal v oborové soutěži Zemědělec roku titul Mladý farmář roku 2013. Kromě významného ocenění bylo dalším milníkem v životě založení společnosti Noragros, pod jejíž křídla nyní náleží již ne desítky, ale stovky hektarů půdy.

Nyní dosahuje výměra orné půdy podniku 500 hektarů zemědělské (i orné) půdy, na které se pěstuje pšenice ozimá, řepka ozimá, ječmen ozimý, ječmen jarní a v malé míře pícniny. Pícniny jsou určeny k produkci objemného krmiva pro stádo masného skotu, čítající cca 25 kusů.

V oblasti zemědělské mechanizace je společnost Noragros plně soběstačná. Stroje jsou dimenzovány tak, aby celou výměru bylo možné obhospodařovat jen ve dvou pracovnících. Také kvůli úspoře času se v podniku již pod dobu třinácti let využívá bezorebný systém zpracování půdy. Tento systém zároveň přináší i úsporu nákladů. Nicméně má i své problémy, a Václava Noska nejvíce trápil nadměrný výskyt trávovitých plevelů – především sveřepu. Rozvoj této plevelné trávy byl podpořen i velkým podílem ozimých plodin.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 2/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down