08.01.2021 | 05:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doprava v souladu s výkonem řezačky

Pro sklizeň kukuřice na siláž platí, že pokud chci získat kvalitní krmivo nebo substrát pro bioplynovou stanici, potřebuji sklízet v optimální době. Kukuřici na výrobu bioplynu je možné sklízet jen za příznivého počasí. Zde je výkonnost dopravní techniky klíčová; s výkonem řezačky by měla být v souladu kapacita odvozních souprav.

Ta je dána nejen objemem a počtem dopravních prostředků, ale i vlastnostmi agregovaných traktorů: musí mít odpovídající výkon a pojíždět dostatečně rychle. Je možné, že pro dopravu na větší vzdálenosti se budou opět využívat nákladní automobily.

Velkoobjemové návěsy ve srovnání s několika menšími prostředky zjednodušují organizaci práce. Čím větší je transportní prostředek, tím méně potřebuje jízd k silu; pro rozhrnování a dusání to znamená méně vyrušování od pečlivé činnosti. Zvláště pro dusání je pak k dispozici více času a práce je efektivnější. Kromě toho větší objem znamená i méně časté střídání prostředků pod řezačkou.

Pro podniky, pěstující též pícniny na orné půdě, jsou již několik let na trhu kombinované senážní a transportní návěsy. Ty nachází využití skutečně celoroční : od jara do podzimu sklízí senáže, slámu, mezitím od řezačky odváží GPS a na podzim potom kukuřici. Přes zimu pak mohou navážet kukuřici na bioplynovou stanici od externího dodavatele. Výhodou těchto návěsů je jejich flexibilita využití – pro různé způsoby sklizně (sběr senáží/odvoz od řezačky) netřeba žádné zdlouhavé přestavby, vše se ovládá dálkově z kabiny.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down