01.02.2021 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Registrace traktorů v roce 2020

Sdružení dovozců zemědělské techniky pravidelně vyhodnocuje statistická data o vývoj trhu jednak vlastním sledováním, jednak s využitím a zpracováváním dat z Centrálního registru vozidel. Centrální registr vozidel (CRV) je oficiální databáze všech vozidel registrovaných v ČR včetně vozidel zaniklých nebo vyvezených do zahraničí. V registru se evidují vozidla a jejich vlastníci nebo provozovatelé.

Agendu evidence vozidel původně vykonávala Policie České republiky prostřednictvím Okresních dopravních inspektorátů, od roku 2012 je plně v kompetenci Ministerstva dopravy, které ji vykonává prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.

Zápisy do registru vkládají tedy úředníci obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Podle našich zkušeností je potřeba data prověřovat, eliminovat stroje chybně zařazené a doplnit údaje, které registr neobsahuje.  Z desítek tisíc  měsíčních registrací všech možných typů vozidel tak extrahujeme informace o řádově stovkách traktorů a zemědělských strojů.

Údaje z CRV zpracováváme od roku 2017, časová řada je relativně krátká, nicméně i tyto informace mohou posloužit k hodnocení trendů v prodejích zemědělské techniky.  Výhodou je, že zahrnuje traktory i těch značek, které nejsou v obchodním sortimentu členských firem SDZT, a sleduje i prodeje ojetých strojů, jejichž počet není zanedbatelný, u traktorů tvoří téměř polovinu nově prodaných.

Obchod se zemědělskou technikou byl v loňském roce na stejné úrovni jako v roce 2018. Po dobrém začátku roku se epidemická krize naplno projevila propadem prodejů až o celou jednu třetinu mezi březnem a červnem a ani zlepšení situace v letních měsících už celkovou roční bilanci nesrovnalo, prodeje traktorů oproti průměru předchozích let celoročně poklesly o 12 %. Vzhledem k problémům v ostatních sektorech národního hospodářství to však neznamená nijak dramatickou situaci.

Český trh je otevřený a rozmanitý, v roce 2020 byly registrovány traktory celkem 57 značek. Nové stroje pocházely od 44 značek, přičemž podíl na trhu větší než 2 % mělo pouhých 14 výrobců, kteří spolu zaujali 85 % trhu.

Celý článek Ing. Dušana Benži, CSc. včetně kompletních údajů o prodejích nových a ojetých traktorů nejdete v Mechanizaci zemědělství 3/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down