07.02.2021 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový koncept traktoru se prosazuje

V minulosti se již mnohokrát potvrdilo, že výrobce zemědělské techniky, který dokáže správně a ve vhodný čas odhadnout potřeby zemědělské praxe, získá také pěkný podíl na trhu pro sebe. Platí to i o traktorech.

Ve vyšší výkonové třídě běží již řadu let diskuze o tom, jak nejlépe přenést rostoucí výkon motoru na půdu – a zároveň zachovat celkovou šířku stroje do tří metrů, komfort pro práci na poli i přejezdy po silnici a dobrou manévrovatelnost. Někteří výrobci představili pro své traktory s výkonem motoru nad 257 kW/350 k celopásové podvozky, s nimiž ale může docházet k hrnutí půdy při otáčení a na mokré půdě prokluz jednoho pásu znamená konec plné tahové síly. Kolový povozek má zase jen omezené možnosti zvýšení kontaktní plochy.

Inženýři firmy Claas se proto rozhodli spojit přednosti dvou světů do jednoho celku a výsledkem jejich originálního vývoje jsou traktory Axion 900 Terra Trac. V podstatě až po zadní úsek jsou shodné, jako kolové modely – využívá se shodná převodovka i zadní diferenciál, ale standardní zadní mosty jsou odstraněny. Místo nich vyvinul Claas tzv. saxofony, které slouží k překlenutí výškových a délkových rozdílů. Saxofony nesou ne zrovna malou hmotnost pásových jednotek – 2500 kilogramů u každé z nich. Od zadní nápravy je pak točivý moment do každé jednotky veden hnacím kloubovým hřídelem. K dalším změnám patří prodloužení tříbodového závěsu i závěsu spodního.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 3/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down