11.02.2021 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pásy a kola suveréně táhnou v mokré půdě

Zemědělci v podniku FARMA U TŘÍ DUBŮ měli v prosinci roku 2020 možnost vyzkoušet si zbrusu nový polopásový traktor Claas Axion 960 TerraTrac – na poli po sklizni cukrovky s těžkou, mokrou půdou. Jak bývá při testování zapůjčených souprav v naší praxi zvykem, dostala i tato pořádně naloženo: na kombinovaném kypřiči byly předřazené talíře zvednuté mimo záběr, takže půda nebyla v první fázi nijak předběžně otevřená, a pro radlice byla nastavena hloubka dvaceti centimetrů (!).

Po rozjezdu a plném zahloubení kypřiče Väderstad TopDown 500 do rozmoklé, uježděné těžké ornice se traktor nezastavil a ani nezpomalil, jen jeho šestiválcový motor FPT Cursor 9 o zdvihovém objemu 8,7 l se pořádně rozduněl. Široké pneumatiky vpředu díky své samočisticí schopnosti měkké bláto na povrchu do určité míry odtlačily do strany, a poté se do ornice zakousl šípový dezén pásů firmy Camoplast.

S malým měrným, ale velkým celkovým tlakem na velké kontaktní ploše obou pásů se již půda neutrhla a traktor se suverénně pohyboval vpřed. Nezastavily jej ani vyježděné koleje, a poradil si dokonce i s uježděnou a nadměrně zhutnělou plochou tam, kde se opakovaně pohyboval traktor s vyvážecím návěsem plným řepy k polní skládce. Tam uplatnil motor veškerou svou rezervu výkonu, o čemž svědčil i údaj na ukazateli využití výkonu motoru – rovných 130 procent. Nicméně souprava se valila dopředu stále stejnou rychlostí dvanácti kilometrů v hodině. V nejhorších podmínkách dosáhl prokluz nejvýše osmi procent, což je velmi málo. Často radlice kypřiče uvolňovaly kusy tvrdé půdy, kterým se lidově říká „knedlíky“.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down