Strategie pro jarní přípravu půdy

V únorovém vydání měsíčníku Mechanizace zemědělství jsem si povídala s produktovým manažerem společnosti Quivogne Bedřichem Mojžíšem. V rozhovoru představil svou strategii pro rok 2021 v boji s podmáčenou půdou při setí jařin.

Oproti rokům předešlým se loňský rok zdál být, co do vláhy štědrý. Jak se to projevilo při podzimním zpracování půdy a co čekat na jaře?

Mnoho zemědělců mělo na podzim problém se setím a v těžkých mokrých podmínkách odložilo osetí až na jaro, protože z důvodů podmáčených pozemků nebylo možné dobře připravit půdu. Z těchto stejných důvodů se pravděpodobně vyskytnou problémy i na jaře při přípravě půdy a jednou z možností jak půdu intenzivně a jemně zpracovat před setím je využít strojů Quivogne.

Jaké stroje byste tedy na letošní jarní přípravu ze sortimentu Quivogne doporučil?

Každopádně stroje, které vlhké půdy provzdušní, urovnají a vysuší před setím. Na letošní jarní práce bych doporučil především tři typy strojů, na kterých je minimum otáčejících se elementů a minimalizuje se tak zablokování mokrou lepivou zeminou.

Jedním z nich je Quivogne Vibroculteur L. Radličkový lehký předseťový kultivátor, vhodný právě pro jarní přípravu. Zajímavým strojem představeným na jaře loňského roku je kultivátor Primus Q, který může být dalším pomocníkem v době jarní přípravy půdy. A nakonec tisíckrát osvědčenou klasikou, která se používá desítky let jsou těžké polní brány Quivogne HV. Ty bych rozhodně na jarní přípravu také doporučil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down