27.02.2021 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Standardní anebo lokálně diferencované přísevy luk

Moderně koncipované secí stroje má ve svém sortimentu firma APV. Tyto pneumatické secí stroje řady PS mohou být montovány téměř na všechny stroje pro zpracování půdy či pneumatické, nástavbové mechanické či dokonce i přesné secí stroje či sá zeče. Výsevní ústrojí je vyvinuté tak, aby zaručovalo přesné dávkování osiva.

Vynášení osiva není závislé na působení větru. Podle provedení a pracovního záběru konkrétního půdozpracujícího stroje umí firma APV zvolit nejvhodnější provedení zásobníku osiva, ventilátoru a počtu výstupů. Pokud se šířka používaného nářadí zvýší, je možné tomu adekvátně přizpůsobit i počet výstupů. Doplněním senzoru pojezdové rychlosti bude umět elektronika secího stroje PS automaticky přizpůsobovat vysévané množství osiva rychlosti jízdy, aby výsevek byl dodržen. Zrovna tak může být při otáčení na souvratích automaticky vypínán a zapínán pohon výsevní hřídele.

V zemědělské praxi se při setí tradičních tržních plodin na orné půdě začíná uplatňovat technologie setí s lokálně diferencovanou výší výsevku dle předpisové mapy. Je možné takový systém přenést i pro přísevy luk? Tam je výhodou, že traktor se secím strojem nejede po „holé“ půdě, ale po porostu. A vlastnosti porostu je již při dnešní úrovni senzorové technologie a aplikované elektroniky možné za jízdy „skenovat“ s pomocí výživového senzoru. Speciální software dokáže dle údajů senzoru vypočítat potřebný výsevek, odeslat jej na secí stroj, který toto množství také automaticky nadávkuje.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 3/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down