23.02.2021 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jasné jsou výhody šestiválce

Ve škole jsem se učil, že zimní orba je řešením, které by se mělo praktikovat jen v případě nejvyšší nouze, tedy ve stavu, kdy se to prostě dříve nestihlo, nebo to povětrnostní podmínky nedovolily. Ale důvod orby na sněhu může být i jiný. A sice ten, kdy je třeba předvést traktor při práci na poli a zrovna je leden.

Jedno takové předvádění uspořádali koncem ledna pracovníci firmy Mitrenga a. s. na rodinné farmě George, na níž Jiří Ševčík s rodinou obhospodařuje 340 ha zemědělské půdy a chová 250 až 300 ks masného skotu. K vyzkoušení soupravy traktoru s pluhem byl vybrán pozemek o rozloze 3,1 ha a svoje schopnosti na něm předvedl Zetor Crystal 170 HD a pětiradličný OPaLL Agri Jupiter II.

Na předvádění se přijelo podívat asi patnáct zájemců, nejen o koupi Crystalu, ale i těch, kteří mají doma jiné traktory, avšak Zetor je rovněž zajímá. A při dodržení platných bezpečnostních opatření si jej samozřejmě mohli i vyzkoušet. Za normální situace bychom pod pojmem bezpečnostní opatření chápali spíše chování, které má zabránit úrazu při práci s technikou, ovšem v současné pandemické době je asi zbytečné vysvětlovat, jaká opatření mám na mysli.

Dobrý produkt

Ale vraťme se od viru k traktoru. Crystal 170 HD byl zapůjčen přímo od výrobce a nebyl pro předvádění vybrán náhodou. Firma Mitrenga v současné době propaguje mezi traktory Zetor například modelovou řadu Proxima, především kvůli tomu, že pro ni platí nižší emisní stupeň a její motory Zetor zatím nepotřebují vstřikování močoviny, což se logicky odráží na jejich pořizovací ceně. A pak také modelovou řadu Crystal. Ta s ohledem na výkon motoru již močovinu používá, ale v kombinaci se šestiválcem Deutz, u něhož je systém SCR dlouhodobě provozně ověřen.

No, a protože pro předvádění zimní orby je výhodnější ukázat Crystal, který je díky většímu rozvoru, hmotnosti i výkonu motoru pro orbu vhodnější, byl předveden tento traktor. On tedy Jiří Ševčík o jeho koupi též uvažoval, a protože, jak známo, kvalita stroje se plně otestuje až při zkoušce na domácím pozemku, bylo logické, že prodejce předvedení traktoru směřoval právě tam.*

Jak předvádění probíhalo, se dočtete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down