03.03.2021 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní krmivo začíná u vhodné techniky

V obci Miličín v okrese Tábor vede své hospodářství Karel Pilz. Podnik funguje od roku 1992 jako rodinná farma, v níž je zaměstnáno dohromady sedm pracovníků. Ti se stihnou postarat o 480 hektarů zemědělské půdy. Do této výměry patří také 60 hektarů lučních porostů, které spolu s pícninami na orné půdě poskytují krmivo pro 150 kusů skotu s uzavřeným obratem stáda.

Kvalitní krmivo je nezbytným předpokladem vysoké užitkovosti. Pro rychlou a vůči hmotě šetrnou sklizeň pícnin se Karel Pilz se ženou Martou rozhodli využívat závěsnou techniku od rakouské firmy Pöttinger.

Vůbec poprvé se tak stalo v roce 1999, kdy si pořídili diskový žací stroj Pöttinger Cat Nova 310 T CR. Jednalo se o – v té době velice populární – tažené provedení s pracovním záběrem tří metrů a středově uloženou tažnou ojí. Díky tomu bylo možné se strojem pracovat vpravo anebo i vlevo vedle traktoru. A co víc – integrovaný shazovací pásový dopravník zvládl veškerou posečenou a povrchově upravenou hmotu dopravit na jeden řádek z jízd tam a zpět. Pokud byl traktor zároveň ještě osazen čelně neseným žacím strojem, zanechávala za sebou souprava dvou žacích strojů o záběru šesti metrů jeden zdvojený řádek hmoty.

Možné bylo také odkládání hmoty na široko, pokud se pásový dopravník zvedl ze své pracovní polohy. Průběh zavadání hmoty na zhruba třicetiprocentní obsah sušiny byl urychlen díky integrovanému válcovému mačkači. S výkonností i ovládáním tohoto žacího stroje od rakouského specialisty byl Karel Pilz spokojen, a tak si v roce 2002 zakoupil znovu tentýž stroj. Také v oblasti následného sklizňového článku byli farmáři z Miličína věrní filozofii firmy Pöttinger. Travní píci z luk suší na seno a pro jeho sklizeň se v roce 2000 rozhodli pro samosběrací návěs Europrofi 3L.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 4/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down