06.03.2021 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zakladatel firmy Väderstad Rune Stark by oslavil 100 let

V roce 1962 založil Rune Stark společně se svou ženou Siw společnost Rune´s Mekaniska Verkstad (Strojní výroba Rune) a zbytek už je historie zemědělství. Rune zemřel v roce 2008, jeho památka však žije dodnes a 4. března by oslavil 100 let.

Celý příběh začal na jedné malé švédské rodinné farmě v roce 1962. Po několika neúrodných letech byla situace velmi složitá a farma Runeho a Siw se dostávala do existenčních potíží. Pokoušeli se hledat příležitost, jak si přilepšit, a Siw zkoušela chov drůbeže. Jediné, na čem se dalo vydělat, byly krůty, ale i tak bylo obrovské množství práce oceněno sotva pár korunami.

Rune Stark se zaměřil na polní hospodářství. Traktory se staly běžnou součástí zemědělství a jejich výkonnost rostla. Tak se zrodil nápad vyrobit pevné polní brány za traktor. Konstrukce zůstala jednoduchá, základním materiálem bylo dále dřevo, záběry se ovšem zvýšily.

Rune přišel s vizí vyrábět stroje z oceli, které byly oproti stávajícím dřevěným mnohem lepší.

,,Built to last - Ať slouží dlouho!” je jednoduché heslo, které se vžilo a zůstalo ve firmě Väderstad dodnes.

Po večerech se Rune naučil u kamaráda svařovat a z malé dílničky o ploše 20 čtverečných metrů se postupně stávala výrobní dílna, do které získával materiál všude možně. Na první stroj museli Rune i Siw řezat materiál ruční pilkou, protože jinou možnost neměli.

Na jaře v roce 1962 se při testování prvních bran přišel podívat soused a říká: ,,Tohle vypadá dobře, Rune, takové brány bych také potřeboval.” První objednávka stroje byla na světě. Další přišla nedlouho poté od švagra z Hästholmenu. Takto se dala do pohybu malá firma, která se stala základem dnešního Väderstad AB s 1550 zaměstnanci ve 40 zemích světa a výrobním obratem 340 milionů euro.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down