10.03.2021 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vynálezce prizmatického válce

V roce 1981 byla založena německá firma Güttler GmbH. Otec Fritz Güttler se staral o vývoj strojů a stroje samotné a jeho syn o obchod a vedení společnosti. Přímo symbolem firmy se stal prizmatický válec, který má díky své konstrukci zcela výjimečné působení na půdu. Svým ozubeným obvodem působí v půdě v několika rovinách: vespodu půdu zpětně zhutňuje, a nahoře pak kypří a drobí hroudy. Kroužky pracují v půdě ve vlnovce, nikoli po kružnici jako běžné kotouče například u cambridgských válců. Proto také prizmatický válec nemůže způsobit zamazání půdy.

Efekt prizmatického válce na půdu při přípravě před setím je vskutku jedinečný. Navíc má tento válec i značnou hmotnost a přítlak na kroužky dělá při drcení hrud také svoje. Válec se zároveň i účinně samočistí. Firma Güttler jej vyvinula vlastními silami, nejedná se o žádné zlepšení stávajícího válce.

V roce 1999 představil Güttler prizmatický válec s kroužky o průměru 560 mm, pevně nasazenými na masivní čtyřhrannou hřídel. Kroužky byly vyrobeny ze sférické oceli, odolné vůči zlomení. A v roce 2005 vstoupil Güttler na trh se stroji pro údržbu a péči o travní porosty. Tam patří i novinky, prezentované v roce 2019: SuperMaxx 90-5 / 90-7 BIO a GreenMaster, tedy zařízení pro přísevy luk a pastvin.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down