08.03.2021 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nářadí může být i s elektrickým pohonem

Společnost New Holland představila ve spolupráci s italským výrobcem nářadí Nobili inovativní koncept elektrifikace nářadí pro vinice a ovocné sady. Zdrojem energie je New Holland T4.110V s externím generátorem e-Source poháněným od čelního PTO traktoru. Elektrická energie s napětím 700 V může být použita pro nový e-postřikovač a e-mulčovač. Tato průkopnická inovace byla oceněna cenou Technical Innovation 2020/21 Award na EIMA International.

Tolik strohá tisková informace. Nabízí se otázka. Máto vůbec smysl? Elektrický pohon může být možná efektivnější než hydropohon, ale než pohon mechanický? To jistě ne. Přesto Nobili uvádí u svých strojů e-Sprayer a e-Mulcher, které pracují výhradně s elektřinou dodávanou traktorem, snížení spotřeby paliva na hektar o více než 30 %.

Jak je to možné? Protože Perpetuum mobile neexistuje, důvody této úspory mohou být převážně takové, které souvisí s celkovým provozem soupravy. U náhrady pohonu přes PTO, který využívá rosič, je to například absence vazby otáček elektromotoru na otáčky spalovacího motoru. Otáčky spalovacího motoru tak mohou být udržované v oblasti s příznivou měrnou spotřebou paliva. Další výhodou je možnost práce v úhlech, které by náhonový hřídel nezvládnul. U elektro-mulčovače je výhodou například snadnější udržení konstantních otáček rotoru, snadná ochrana proti přetížení a preciznější regulace. Precizní regulace je vůbec společnou předností všech elektrických pohonů.

Precizní? Tak určitě

Elektrický rosič je vybaven dvěma nezávislými elektromotory, které lze ovládat z kabiny traktoru. Jeden motor pohání čerpadlo, druhý inovativní patentovanou jednotku ventilátoru. Kromě toho se rosič může pochlubit automatickým dávkovacím systémem, který komunikuje s terminálem traktoru prostřednictvím protokolu ISOBUS.

Ventilátor Nobili HF disponuje nastavitelnými otáčkami, aby se upravil objem vzduchu podle typu ošetřované vegetace a minimalizoval úlet postřiku. Možnost reverzace pohybu lopatek navíc čistí mřížku přívodu vzduchu od listů, které mohou bránit jeho proudění.

Plně elektrický ramenový mulčovač má elektrický motor, který udržuje konstantní rychlost otáčení rotoru a zajišťuje optimální drcení za různých pracovních podmínek, a dále dva elektropohony, které nastavují mulčovací hlavu do pracovní polohy. Díky absenci hydraulického systému a součástí obsahujících olej je e-Mulcher ideální pro práci v oblastech citlivých na případné znečištění ropnými produkty. Plusem e-Mulcheru je například možnost reverzibilního otáčení rotoru a precizní ochrana proti přetížení. Je totiž snadné měřit otáčky i procházející proud a při přetížení motor odpojit.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down