15.03.2021 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak odemknout potenciál luk a pastvin

Zachovat přírodu a krajinu v dobrém a atraktivním stavu je jedním z úkolů zemědělství. Aby mohly mít i další generace obyvatel venkova a milovníků přírody prospěch z působivé krajiny, je dobře pečovat o louky a pastviny. Správně provedená péče o trvalé travní porosty přináší užitek i zemědělcům v podobě zvýšení kvality píce a následně i užitkovosti skotu.

Ve finálním úspěchu péče o louky a pastviny hrají velkou roli také zkušenosti zemědělců. Ty umožňují předcházet poškozením porostů z důvodu například nevyrovnaného hnojení, příliš opožděného termínu seče, nevhodným způsobem pastvy, nevhodným nastavením pracovní výšky prstů u rotorů shrnovačů píce a sběračů u lisů či samosběracích a senážních návěsů a pojezdy těžké techniky s nevhodným obutím a návěsů s neřízenými nápravami, znásobené ještě používáním za mokra, které vede k negativnímu zhutnění půdy.

Louky nejsou zlepšující předplodinou, pokud nejsou hnojené, a zrovna tak to platí o kvalitě píce. Při intenzivním využití je zapotřebí také intenzivního hnojení, aby se v porostu podporovala vegetace hodnotných travních druhů. Zrovna tak i louky mohou trpět technogenním zhutněním půdy, jež vede k rozvoji nežádoucích travních druhů. Při sečení porostu nemusí být ale takové koleje či další místa na první pohled patrná. Také v případě, že travní porost jde do zimy příliš nízko vysečený či naopak přerostlý, zvyšuje se riziko rozvoje sněžné plísňovitosti trav a populací myší a krtků.

Více informací v měsíčníku Farmář č. 4/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down