29.03.2021 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní pneumatiky Mitas

Moderní zemědělství se vyznačuje používáním stále výkonnějších a tím i těžších strojů. Na druhé straně je však patrná snaha o co nejohleduplnější zacházení s půdou. Možné řešení těchto protichůdných požadavků přinášejí pneumatiky značky Mitas.
Růst rozměrů zemědělských pneumatik a vývoj extrémně širokých provedení s vysokou nosností je proto trendem posledních let. Dalším trendem je zvyšování nejvyšší dovolené rychlosti zemědělských plášťů odrážející další vlastnosti moderních zemědělských strojů.

Pokud se ohlédneme do historie, zjistíme, že průběhem let došlo k opravdu velkému nárůstu rozměrů zemědělských pneumatik. Data dohledaná specialisty značky Mitas ukazují, že zatímco v roce 1957 se průměrná šířka profilu reprezentativního vzorku trakčních zemědělských pneumatik pohybovala kolem 300 mm a výjimečně se objevovaly rozměry o šířce 450 mm, v roce 2017 se běžně vyrábí pneumatiky s průměrnou šířkou téměř 900 mm.

V nabídce značky Mitas najdeme dokonce i plášť se šířkou profilu 1220 mm – jde o rozměr 1250/50 R32 určený zejména pro sklizňové stroje a nabízený v několika provedeních lišících se svou nosností. Spolu se šířkou se zvyšuje též vnější průměr zemědělských pneumatik. V roce 1957 průměrná hodnota nedosahovala ani 1200 mm a výjimečné byly rozměry s průměrem necelých 1600 mm, v současné době se vyrábí největší pláště s vnějším průměrem atakujícím 2200 mm.

Rekordmanem značky Mitas je rozměr 710/75R42 z řady SFT pneumatik (Super Flexion Tires) s vnějším průměrem 2171 mm. Srovnatelných průměrů dosahují také pneumatiky VF (Very High Flexion) nebo CHO (Cyclic Harvesting Operation) pneumatiky určené hlavně pro kombajny.

„Pokud jde o růst vnějších rozměrů zemědělských pneumatik, nečekáme do budoucna jejich další výrazné zvyšování, protože zemědělské stroje musí být stále schopné provozu na běžných pozemních komunikacích,“ říká produktový manažer zemědělských pneumatik Mitas Pavel Kott.*

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 4/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down