25.03.2021 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ideální žně v podání Massey Ferguson

Společnost Massey Ferguson, která spadá pod křídla nadnárodního koncernu Agco, nabízí ucelený sortiment zemědělské techniky. Ze strojů s třemi trojúhelníčky na kapotě lze poskládat nejen efektivní linku na sklizeň pícnin, jak bylo popsáno v minulém čísle Mechanizace zemědělství, ale také sklizňovou linku obilovin.
V nabídce jsou léty osvědčené sklízecí mlátičky Activa a Beta a také nová řada Ideal. Slámu kvalitně a rychle slisuje některý z lisů na hranolové nebo válcové balíky. Nakládku pak provede teleskopický manipulátor Massey Ferguson.

Hodny své historie

Sklízecí mlátičky Massey Ferguson stály na samém počátku existence těchto strojů. Dnes se vyrábějí v závodně koncernu Agco v Breganze a vedle řad Activa a Beta, také největší sklízecí mlátičky Ideal. Sklízecí mlátičky Activa a Beta zahrnují modely s tangenciálním mláticím ústrojím a s pěti- a šestiklávesovým vytřásadlem, zatímco modelová řada Ideal se řadí k axiálním strojům s dvourotorovým mláticím a separačním systémem.

Sklízecí mlátička Ideal už ve svém názvu slibuje ideální sklizeň.  Představena byla před čtyřmi lety na výstavě Agritechnica a v době svého uvedení měla na trhu několik nej. Vybavena byla největším zásobníkem na zrno, nejrychlejším systém vyprazdňování a nejdelšími rotory. Díky velkému výkonu, vysoké produktivitě práce, nízkým nárokům na spotřebu pohonných hmot a komfortnímu ovládání s řadou autonomních systémů, se sklízecí mlátička Massey Ferguson Ideal vyšvihla na zcela novou úroveň.

Mlaticí a separační ústrojí dvou nejvýkonnějších modelů je tvořeno dvojicí axiálních rotorů Dual Helix s úctyhodnou délkou 4,84 m. Právě délka rotorů přitom hraje klíčovou roli v procesu kvalitní separace, protože dává dostatek času k oddělení zrna od plev při stejné odstředivé síle.

Další zajímavostí u řady Ideal je stupňovitá vynášecí deska, která dokáže vyrovnávat sklon až do 15 % v případě, že stroj pracuje ve svazích. Systém se jmenuje IdealBalance a využívá dvou speciálně tvarovaných přípravných desek uložených pod rotory, které přivádějí materiál do čistícího ústrojí vždy ve správné polohy, aby čištění mohlo probíhat co nejefektivněji.
Dva největší modely sklízecích mlátiček Ideal mohou být na přání vybaveny zásobníkem o objemu až 17 100 l a navíc s vykládacím systémem 210 l/s.

Elektronika a chytré systémy

Kvalitu sklizně sklízecí mlátičky neustále monitorují a dokážou automaticky reagovat nastavením rotorů, sít nebo ventilátoru, tak aby bylo dosaženo co nejlepší sklizně.

K dispozici má sklízecí stroj jednak kameru snímající kvalitu zrn, jednak systémem dvaapadesáti akustických senzorů, které dokážou sledovat jak hmotnostní průtok materiálu, tak pohyb jednotlivých zrn. Díky těmto datům a unikátní vizualizaci může obsluha na terminálu v kabině pozorovat aktuální rozmístění materiálu v celé sklízecí mlátičce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down