08.04.2021 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další šperky pro tažený sklízeč EVO

Nové tažené sklízeče brambor EVO od společnosti Grimme se poprvé představily na výstavě Agritechnica v roce 2017 a navázaly na úspěšnou řadu SE. O rok později spatřil světlo světa model dvouřádkového sklízeče Grimme EVO 280 se třemi rozdružovadly s velkou plochou prosévání, zásobníkem s kapacitou 8 tun a s transportní šířkou tři metry. Stroj, jenž dokáže sklidit kromě brambor například i mrkev nebo cibuli, má na evropském trhu velký potenciál, a je proto stále vylepšován.

Na začátku rou 2021 přibyla možnost vybavit sklízeč novým přepracovaným zásobníkem NonstopBunker, posílen byl i pohon kol a novinky se dotkly též komfortu obsluhy.

Sklizeň bez přerušení

Systém zásobníku NonstopBunker, který umožňuje vykládku plodiny průběžně během sklizně, není úplnou novinkou. Společnost Grimme si ho patentovala už v roce 2014 a na přání jím může být vybaven například vyšší model řady EVO sklízeč EVO 290. Pro model EVO 280 je poprvé k dispozici nová přepracovaná verze zásobníku NonstopBunker s kapacitou 6 tun (starší zásobník měl kapacitu 5,5 t). Zvýšením kapacity narostly též parametry zásobníku, jako je výška a šířka, což přináší komfortnější vykládku, protože sklízecí souprava a odvozní souprava mohou jet dále od sebe a snazší je i vykládka do vysokých dopravních prostředků.

V čem tkví kouzlo patentovaného systému? Vyložení konvenčního zásobníku přichází po jeho úplném naplnění a je provedeno během jednoho pracovního kroku. Využita je tak plná kapacita zásobníku. Průběžná vykládka během sklizně má to úskalí, že vyžaduje na jedné straně vyprázdnění zásobníku a na druhé straně nepřetržité doplňování. Ve chvíli, kdy však dojde k naplnění dopravního prostředku zůstane plodina na vykladači a teoreticky dostupná kapacita zásobníku nebude využita. Nikoliv však u důmyslného konceptu zásobníku GRIMME NonstopBunker, jenž umožňuje reverzaci podlahového dopravníku bez poškození vykládané plodiny. Plodina je přepravována zpět dozadu a vytváří měkkou vrstvu pro následný tok sklízené plodiny a kapacita zásobníku může být plně využita.

Mezi další výhody patří doba vykládky, která trvá přibližně 45 sekund, což je o polovinu méně, než je běžné u konvenčních zásobníků. Benefitem je dále velmi šetrná manipulace s plodinou, protože vykládka je plynulá pomocí jediného dopravníku. A protože je NonstopBunker již nějaký ten pátek na světě, výhody mohou potvrdit i majitelé strojů s tímto zajímavým konceptem. Shodují se, že systém NonstopBunker dokáže zvýšit výkon stroje oproti standardnímu zásobníku až o 30 %.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down