21.04.2021 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

U sklízecích mlátiček se stále zvyšuje komfort

Za posledních deset let se u sklízecích mlátiček New Holland řady CR významně zvýšil komfort obsluhy, a to i když už první sklízecí mlátičky CR z roku 2002 byly vybaveny v bohaté míře elektronikou. Kabina se tenkrát nikterak nelišila od konvenčních strojů řady CX a ovládání nejdůležitějších funkcí se nacházelo v multifunkční loketní opěrce a na pojezdové páce. Nechyběl ani monitor informačního systému InfoView. U prvních strojů řady CR byl například zajímavým prvkem systém StoneDetector, který dokázal identifikovat přítomnost kamene v šikmé dopravníku a pomocí vyklápěcího dna ho nechat vypadnout. V současnosti jsou mlátičky standardně vybavovány systémem Advanced Stone Protection, pokud nemají vkládací válec DFR.

V dalších letech přicházely nové elektronické systémy. V kabině se v roce 2008 se usídlil nový terminál IntelliView II a obsluha stroje měla k ruce též v té době unikátní systém GrainCam, který pomocí kamery ve vynášecím zrnovém dopravníku snímal kvalitu vymlácení a vyčištění zrna a tu zobrazoval a bez zajímavosti nebyla ani automatická regulace sít a otáček ventilátoru.

Dnes může obsluha dlouhé pracovní dny trávit v kabině Harvest Suite™ UltraCab, která nabízí nízkou hlučnost (73 dB), prostor 3,7 m³ s plochou prosklení 6,3 m² a ergonomické ovládání pomocí multifunkční páky a barevného dotykového monitoru IntelliView™ IV s celou řadou automatických funkcí.

Tak například samotné nastavení sklízecí mlátičky probíhá automaticky podle zadané sklízené plodiny a dalších parametrů. Případnou korekci například změnu otáček rotorů, otevření mláticích košů, změna otáček ventilátoru nebo otevření horního či dolního síta může obsluha provádět během práce manuálně nebo pomocí automatických ovládacích prvků. Samozřejmostí je dnes autopilotní systém satelitní navigace včetně laserové navádění SmartSteer. Dále systém automatické regulace pojezdu IntelliCruise™, který nastavuje pracovní rychlost v závislosti na zatížení mláticího ústrojí.

Obsluha je prostřednictvím monitoru IntelliView™ IV také neustále informována o tom, jak probíhá sklizeň, jaká je aktuální vlhkost zrna nebo jaký je výnos.

Jako každý moderní zemědělský stroj i novodobé sklízecí mlátičky CR mají k dispozici telematický systém PLM software Telematics, pomocí kterého může například manažer flotily sledovat aktivitu strojů v reálném čase.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down