16.04.2021 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivní linka sklizně slámy

Už za nedlouho oslaví společnost JASNO Jasenná pěkných třicet let na trhu. Firma, která se kromě zemědělské prvovýroby zabývá převážně zemědělskými službami a dopravou, využívá nejmodernější techniku. Její úspěch tkví nejen ve výkonné technice, ale i v chytře postavených linkách co do výkonnosti a logistiky. Jednou z mnoha služeb, které JASNO nabízí, je linka na sklizeň slámy.
Sláma je dnes ceněnou komoditou a její využití může přesahovat i do jiných oborů, než je zemědělství. Problémem slámy je její nízká měrná hustota a bez jejího zvýšení je sklizeň energeticky velmi náročná. Proto se u nás do linky sklizně slámy nejčastěji zapojují lisy. Slisovaný materiál má již vyšší měrnou hustotu a následná doprava a skladování dávají mnohem lepší ekonomický smysl. 

Nařezaná sláma ve velkých balících

Mnoho zemědělských podniků sklízí obilniny i slámu pomocí zemědělských služeb.  A právě JASNO Jasenná takovou profesionální službu sklizně slámy nabízí. Po sklízecí mlátičce zůstává na poli sláma v řádcích a je třeba ji slisovat. Pro tuto pracovní operaci má společnost JASNO Jasenná připraveno pět lisů Krone BiG Pack 1290 High Speed s technologií PreChop. Výsledkem práce flotily těchto lisů jsou hranolové balíky s rozměry 90 x 120 x 150-220 cm. Zajímavý je ovšem integrovaný drtič slámy PreChop, který svými 190 noži dokáže slámu nadrtit na řezanku s různou délkou (minimální je až 21 mm). Krátká řezaná sláma je zajímavá z mnoha důvodů. Tím hlavním je její samotná struktura. Při použití jako příměs krmiva podporuje činnost bachoru krav. Až 30 nákladů je možné ušetřit při jejím využití na podestýlku, protože má mnohem vyšší savost. Dalším zajímavým argumentem je malá prašnost slámy. Prach vznikající při řezání totiž zůstává na poli. Vyšší hustota slisování balíku, efektivnější využití přepravních a skladovacích prostor jsou pak bonusem v podobě celkově vyšší produktivity práce.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down