20.04.2021 | 05:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na začátku secí stroj

Petr Duben, majitel Farmy Duben, spolupracuje v otázce dodávek techniky Horsch s firmou Stagra. Od ní si pořídil první stroj v červené barvě v roce 2013 – pneumatický secí stroj Pronto 6 DC. S ním bylo možné zakládat porosty na obou středicích i ve zcela odlišných půdních podmínkách, a to jak v půdě zorané, tak jen mělce nakypřené.

„Na secím stroji Pronto 6 DC se mi velmi líbily dvojkotoučové secí botky. Kromě toho s tímto secím strojem nebyly vůbec žádné problémy, a měl i nízké nároky na tahový výkon traktoru. Také výměna výsevních válečků představovala úkon na pár minut práce,“ vyjádřil své zkušenosti Petr Duben.

Nicméně řada polí má poměrně velkou svažitost a někdy docházelo na takových pozemcích k nadměrné vodní erozi. Proto se Petr Duben rozhodl přejít na systém zpracování půdy v pásech – strip-till. Zástupci společnosti Stagra mladému hospodáři umožnili v roce 2019 vyzkoušet si secí stroj od firmy Horsch pro systém strip-till, model Focus 6 TD o záběru šesti metrů. S jeho výsledky práce byl majitel farmy spokojený. Kromě toho jej ale zaujaly i další vlastnosti. Díky své koncepci se Horsch Focus TD pyšní mimořádnou flexibilitou. Mnohostrannost využití na mladého zemědělce zapůsobila, a tak předváděcí stroj již prodejci nevrátil a na Farmě Duben zůstal.

„Opravdu se mi velmi líbí ty široké možnosti využití, ta jedinečná kombinovatelnost – kvůli těmto benefitům jsem si secí stroj Focus 6 TD koupil,“ řekl Petr Duben redakci. A dodal ještě další zkušenosti z praxe: „Tím, že Focus 6 TD umožňuje vynechat fázi předseťové přípravy půdy, nám šetří čas i náklady. A je vůbec nejlepším řešením v suchém roce, protože zachová v půdě maximum vlhkosti.“*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down