10.04.2021 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V traktoru téměř jako na palubě kosmické lodi

Letos na jaře jsem měl možnost svezení v kabině traktoru Fendt 724 Vario Profi Plus se systémem FendtONE. Hned jak jsem se pohodlně usadil, se traktor rozjel. Řidiči na to stačily dva povely na multifunkční páce, volantu ani dalších ovladačů si vůbec nevšímal. Poté si dal ruce do klína, sedíce na doprava natočeném sedadle si natáhl nohy do pravého rohu kabiny a začal si se mnou uvolněně povídat.

Traktor pracoval plně automaticky. Když jsem se rozhlédl po interiéru kabiny, viděl jsem v činnosti všechny tři nové monitory, jak jejich obrazovky v různých místech barevně svítí a potvrzují, že jednotlivé systémy pracují tak, jak mají. Uvolněný řidič v centru dění mi náhle připomněl dávno zapadlé obrázky z palub kosmických lodí, které se také řítí vesmírem v předem naprogramovaném režimu a posádka si uvolněně užívá let.

V kabině byla jen malá úroveň hluku, takže jsme se mohli dobře bavit. „Ano, využívám naprosto všechny možnosti, které mi traktor Fendt 724 Vario se systémem FendtONE nabízí,“ odpověděl řidič s hrdostí na mou otázku. To se týká satelitního navigačního systému Fendt Guide s přesností dvou centimetrů, ovládání sekcí Section Control či souvraťové automatiky TeachIn Auto. Po dojetí k souvrati to traktor sám pozná a samočinně zahájí obracecí manévr – automaticky zvedne secí stroj a po otočení do další jízdy jej zase spustí na linii souvratí, a provede jeden po druhém všechny další úkony, které mu obsluha uloží do paměti.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down