28.04.2021 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní vedení rotoru u shrnovače

Firma Pöttinger nabízí dvojrotorový shrnovač TOP 842 C. Nově jej rakouský výrobce vybavil inovativním detailem: namísto vícekolového podvozku se stroj pohybuje po speciálním polokruhovém plazu. Tento plaz kopíruje povrch pozemku těsně u dráhy prstů.

Novinka, plaz s přiléhavým označením Flowtast, se hladce pohybuje především na mokrých a podmáčených pozemcích, anebo všude tam, kde se nacházejí hluboké koleje či díry. Tato inovace se hned na jaře 2020 osvědčila přímo v praktickém nasazení.

Při vývoji plazu Flowtast se inženýři v Grieskirchenu tradičně zaměřili na své oblíbené téma čistého krmiva. Konkrétně zacílili na oblasti nasazení, kde se kolový podvozek dostává na meze svých možností. Je tomu tak i na pozemcích s hlubokými kolejemi, dále u porostů pícnin na orné půdě, kde ornice není plnohodnotně zakryta travním drnem, anebo na plochách, poškozených od divoké zvěře. Pokud kolečka zapadnou do kolejí, dojde nevyhnutelně k tomu, že se prsty rotorů zapíchnou do půdy a sklízené krmivo je znečišťováno.

S plazem Flowtast se rotorový shrnovač Pöttinger přenese přes problémové zóny na loukách zcela hladce. Velká kontaktní plocha zvyšuje únosnost na mokrých, podmáčených půdách. U shrnovače TOP 842 C odlehčuje rotor hydraulický válec. Díky tomu činí hodnota přítlaku každého rotoru pouze dvě stě kilogramů, což znamená šetrné působení na půdu i na samotný plaz. Díky sníženému opotřebení a nižšímu tahovému zatížení rámu shrnovače se minimalizuje četnost oprav a prostojů v práci.*

Systém Pöttinger Flowtast byl nominován v soutěži Sima Innovation Awards 2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down