07.05.2021 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Připraveni na nové výzvy

Po relativně dobrém začátku hospodářského roku 2019/2020 (od 1. srpna 2019 do 31. července 2020) začala od kalendářního roku 2020 ovlivňovat hospodářský vývoj éra pandemie covid-19. Vzhledem k jejím následkům byla v médiích odsunuta do pozadí jiná důležitá témata, jako například jednání o brexitu, obchodní spory a různá restriktivní dovozní cla, která mají znatelný vliv na hospodářské výsledky hlavních divizí skupiny Krone.

Důsledky covidové pandemie se v jednotlivých oblastech projevily rozdílně. V odvětví zemědělské techniky vykazovala společnost Krone nadále růst, naproti tomu ztrácela v užitkových vozidlech. Ve výsledku dosáhla skupina Krone v uplynulém roce o něco nižšího obratu ve výši přibližně 1,9 miliardy EUR (v předchozím roce to bylo 2,2 miliardy EUR). Produkce zemědělské techniky představovala asi 32,9 % z celkového obratu a užitková vozidla 66,8 % (chybějících 0,3 % obratu je tvořeno prodejem reklamního zboží). Obrat Krone činil v Německu 29,3 % a obrat v zahraničí dosáhl 70,7 %.

V uplynulém hospodářském roce zaměstnávala skupina Krone celkem 5375 zaměstnanců (v předchozím roce 5292) a to ve více než 15 zemích.

Investice k zajištění budoucnosti

Za účelem dalšího zvyšování kvality výrobků a navyšování výrobních kapacit společnost Krone neustále investuje do digitalizace, automatizace, vytváření sítí a telematiky ve všech výrobních závodech. V létě 2020 zahájilo provoz nové validační centrum s názvem Future Lab v lokalitě Lingen. Tam se za využití nejmodernějších technologií testuje životnost, kvalita, funkce a použitelnost jednotlivých výrobků. Na zkušební dráze dlouhé 1,2 km lze kromě toho ještě testovat a zkoušet autonomní systémy.

Bernard Krone, předseda dozorčí rady Krone holdingu, uvádí: "Pandemie nám dala jasně najevo, která odvětví jsou v naší společnosti skutečně důležitá. Zemědělství a doprava jsou toho součástí. Ohlédneme-li se za hospodářským rokem 2019/2020, pak můžeme s potěšením zjistit, že společnost Krone navýšila svůj tržní podíl ve všech segmentech. V odvětví zemědělské techniky se to odráží i v dalším zvyšování obratu na 732 milionů EUR. V podstatně nestálejším segmentu užitkových vozidel jsme dokázali generovat obrat ve výši 1,16 miliardy EUR. V důsledku toho jsou celkové tržby skupiny Krone 1,9 miliardy EUR, což je stále velmi slušný výsledek s přihlédnutím k celkově velmi složitým podmínkám na trhu. I když současné důsledky pandemie, stejně jako klimatický, politický a hospodářský vývoj ztěžují posouzení budoucího vývoje, odhadujeme pravděpodobný obrat na úrovni předchozího hospodářského roku. Z dlouhodobého hlediska však stále sledujeme dva hlavní trendy. Očekává se, že do roku 2050 bude na Zemi žít přibližně 10 miliard lidí, z nichž všichni budou potřebovat zajistit potravu. To vyžaduje moderní zemědělskou technologii, stejně jako bezvadně zvládnutou logistiku. To nám dodává optimismus."*

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 6/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down