15.05.2021 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová regulace pro rozmetadla zvyšuje preciznost

Stříbrnou medailí v kategorii Půda a plodiny soutěže SIMA Innovations Award 2021 byl oceněn systém Speed Control francouzské společnosti Sulky. Rozpětí pojezdových rychlostí při polních pracích v současnosti se stále zvětšuje. To také znamená, že jak nesené, tak i tažené závěsné stroje musí být modifikovány tak, aby dokázaly kvalitně pracovat v tomto širším spektru pojezdových rychlostí.

Platí to i o odstředivých rozmetadlech. Pokud je pole rovné, dostatečně velké a půda má únosnost, mohou být dosaženy rychlosti i 25 až 30 km/h.

Odstředivá rozmetadla minerálních hnojiv aplikují hnojiva v polokuželovitém obrazci. Speciální testovací sady slouží ke kontrole, zda je požadovaný obrazec rozmetadlem dodržován. Vliv pojezdové rychlosti není tímto měřením zohledňovaný. Pojezdová rychlost ale tvar rozmetacího obrazce ovlivňuje – při vysoké rychlosti dochází k deformaci obrazce především ve směru jízdy.

Firma Sulky tak přišla na zjištění, že kvalita aplikace hnojiva na povrch pozemku se se změnami rychlosti jízdy mění. Inženýři proto vyvinuli technologii, která přizpůsobuje rozmetací obrazec pojezdové rychlosti. Dali jí název Sulky Speed Control.

V praxi se ukázalo, že výkyvy v rychlosti jízdy traktorů jsou běžné. Příčin je hned několik: traktory mají plynulé převodovky, dovolují změny rychlosti jízdy bez ovlivnění otáček vývodového hřídele, vysoké rychlosti vyžadují příležitostné zpomalování jízdy, soupravu brzdí sloupy, kůly, nepravidelné tvary polí a souvratě. Nová technologie je k dispozici pro rozmetadla X40+ Econov – Speed Control & X50+ Econov – Speed Control. Zaslouží se o vyšší preciznost v aplikaci hnojiv a snížení nákladů.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 6/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down