05.06.2021 | 07:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový asistent je ještě chytřejší

Firma Claas nabízí unikátní výbavu na přání – asistenční systém Cemos pro traktory. Nejprve to byly v roce 2020 traktory modelových řad Arion a Axion, nyní nově i stroje řady Axion 900 Terra Trac, pro které je tento systém již dostupný. Podmínkou je nový systém ovládání traktoru a plynulá převodovka Cmatic.

S Cemosem pro traktory uvedla firma Claas v roce 2020 na trh systém pro optimalizaci práce traktoru a asistenci jeho obsluze, který funguje na bázi dialogu s řidičem a umí se sám učit. V prosinci obdržel tento systém nálepku „DLG anerkannt“ poté, co bylo prokázáno zvýšení plošné výkonnosti traktoru Claas s tímto systémem při práci s radličkovým kypřičem až o 16,3 procenta. Zároveň bylo dosaženo úspor paliva až 16,8 procenta. Zvýšení efektivity práce traktoru Claas s novým asistenčním systémem je natolik výmluvné, že vedlo k tomu, že traktor Claas Axion 960 Cemos získal první místo v soutěži Udržitelný traktor roku 2021.

Na jaře letošního roku rozšířila firma Claas okruh nářadí, s jehož nastavením umí Cemos pro traktory řidičům pomoci, o diskové žací stroje. Nový asistent pro žací stroje je připravený poradit s nastavením čelně i vzadu nesených žacích strojů, stejně jako žacích kombinací všech výrobců. Před začátkem práce zadá obsluha jednorázově do terminálu pár vstupních údajů: pracovní záběr žacích strojů, sklízená plodina (travní píce, vojtěška, žito na GPS apod.), způsob ukládání posečené hmoty (na široko či do řádků) a otáčky vývodových hřídelů. Návazně na to Cemos pomáhá s nastavením žacího stroje do odpovídající polohy, s nastavením správné výšky sečení i odpovídajícího přítlaku, se zajištěním patřičné výšky zdvihu a dostatečného překrývání záběrů čelního a vzadu neseného žacího stroje.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down