11.06.2021 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve stopách předků osudu navzdory

Soukromý zemědělec Stanislav Bůžek z Chlumečku je už 16. generací nejstaršího selského rodu na Křemžsku, který v podhůří Šumavy hospodaří od roku 1536. Právě závazky k tradici svých předků, stejně jako silný vztah k zemědělské půdě a tamní krajině, mu pomáhaly překonat neobyčejně těžká období. I v těchto dobách se také mohl spolehnout na vysoce sofistikovanou techniku, především francouzské značky Kuhn.

Podle Stanislav Bůžka je největším problémem současného zemědělství nedostatek lidí. Proto je nezbytná moderní, výkonná a spolehlivá technika s vysokou produktivitou práce. A ta v Chlumečku nechybí. Farma je dnes po technické stránce soběstačná a volné strojní kapacity směřuje do služeb.

„Jednou z našich hlavních pracovních činností je sklizeň pícnin,“ zdůrazňuje farmář. „Původně jsme používali německý lis s pevnou komorou o průměru 120 centimetrů. Protože jsme i v této oblasti začali poskytovat služby a okolní zemědělci požadovali různé, především však větší balíky sena a slámy, chtě nechtě jsme se začali poohlížet po lisu s variabilní komorou. Tyto stroje mají nejen větší variabilitu, pokud jde o velikost balíků, ale dokážou utužit balík již od samého začátku. Nějaké lisy jsme si vyzkoušeli, pátrali jsme, které značky patří k nejlepším, a nakonec jsme se v roce 2011 rozhodli pro lis Kuhn VB 2160, který u nás pracoval až do roku 2019. Za osm let jsme s ním udělali na 40 tisíc balíků! Mohu potvrdit, že francouzská značka je zárukou vysokého výkonu, spolehlivosti, jednoduchého ovládání a snadného servisu i údržby. V roce 2020 jsme si pořídili nový lis s baličkou Kuhn VBP 3165, a to na základě velmi dobrých zkušeností s předešlým strojem. Své sehrál i blízký servis v Přísečné, kde sídlí náš spolehlivý obchodní partner PERAGRO.“

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 24.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down