05.06.2021 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bohaté možnosti zpracování půdy

Pěstitelský cyklus začíná zpracováním půdy po sklizni. Tuto činnost je nejlépe provést co nejdříve tak, aby byla zachycena vláha v půdě tím, že se přeruší kapilarita a zamezí se neproduktivnímu výparu. S tím souvisí i zaklopení semen výdrolu a plevelných rostlin při splnění vysokých nároků na výkonnost. Všem těmto požadavkům vyhovuje technika firmy LEMKEN.

S talířovými podmítači Rubin 9 a Heliodor 9 dosáhl tento rodinný výrobce velkých úspěchů. Heliodor 9 je precizním specialistou pro nasazení na lehkých a středních půdách. Využívá talířů o průměru 510 mm a šířce pěti milimetrů, uchycených pomocí pružných listových slupic. Dobré zahlubování do půdy zaručuje úhel sklonu 10,5 stupňů k půdě a 16,5 stupňů ke směru jízdy.

Nástupcem slavného Rubina 9 je Rubin 10. Talíře o průměru 645 mm provádí celoplošné podříznutí půdy. Systém jištění talířů proti přetížení je přepracovaný. Zajišťuje jej tlačná vinutá pružina, nově doplněná o odpružený tlumič zpětného rázu. Tím je zatížení rámu ještě sníženo. Uložení segmentů jištění proti přetížení je s rámem svařené, čímž je zajištěno, aby si talíře zachovávaly vždy svou nastavenou pracovní polohu.

Za první sekcí talířů se nachází sekce prutů nárazového zavlačovače, jenž podporuje drobení půdy a rozděluje ornici spolu s organickou hmotou ve směru jízdy. Proud hmoty od talířů druhé řady znovu rozděluje nárazový a nivelační zavlačovač. Úkolem druhého zavlačovače je zajistit rovnoměrné podélné rozdělení proudu hmoty a urovnání povrchu pozemku.

Více Informací v týdeníku Zemědělec č. 26.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down