19.06.2021 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Homogenizace posklizňových zbytků a podmítka zároveň

Za dlouhých sedmnáct let, kdy se Rubin 9 ve velkých sériích vyráběl, se zemědělství posunulo vpřed. Vzrostl také výkon motoru i pracovní záběr u sklízecích mlátiček, stejně jako jejich sklizňová kapacita. Desítky tun zrna a stejné množství slámy nyní zvládnou tyto stroje zpracovat za hodinu, ovšem ne vždy se podaří právě slámu stejnoměrně rozřezat a rovnoměrně rozhodit na povrch pozemku. Nerovnoměrně zapravená sláma do půdy se výrazně pomaleji rozkládá, a vytváří i vhodné podmínky pro přežívání škůdců.

Proto před vlastním promísením půdy se slámou je vhodné shluky slámy zachytit a umožnit slámě postupně přecházet do oblasti pracovních orgánů podmítače. Přesně to má za úkol nová volitelná výbava pro podmítače Rubin 10 – předřazená sekce v podobě prutové slámové brány. Toto zařízení prezentovala firma LEMKEN nejprve na mezinárodním veletrhu Agritechnica v loňském roce jako volitelnou výbavu u podmítačů Heliodor 9. Na tiskových dnech byla nová brána k vidění i na polonesené verzi podmítače Rubin 10.

Proto, aby brána mohla plnohodnotně fungovat tak, jak má, je její ovládání integrováno do hydraulického systému Rubinu 10. Z toho důvodu není možné toto zařízení dodatečně namontovat k podmítačům Rubin 9, které jsou v provozu. Například postupné otevírání této brány je jedním z originálních prvků, jimiž se toto zařízení pyšní.

Jakmile je podmítač spuštěn do pracovní polohy, brána se automaticky vychýlí co možná nejvíce vpřed. Za jízdy po strništi se shluky slámy, které mezi prsty brány neprojdou, hromadí před touto sekcí. Přitom dochází i k tomu, že brána slámu podélně rozptyluje.

S tím, jak musí brána tlačit před sebou stále větší množství hmoty, stoupá i zpětný tlak na ni, a tím i tlak v hydraulickém okruhu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down