20.06.2021 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úspěšný samojízdný stroj slaví výročí

Vývojová pracoviště výrobců zemědělské techniky, kteří jsou ve svém oboru specialisty, bývají líhní originálních nápadů a řešení. Tak je tomu i u firmy Krone. S cílem povýšit plošnou výkonnost při sečení pícnin na vyšší úroveň se konstruktéři Krone rozhodli postavit samojízdný žací stroj vlastní koncepce. Nový stroj musel být i obratný a poskytovat obsluze dobrý výhled po celém pracovním prostoru. Hned od samého začátku bylo zavrhnuto řešení stroje o velké délce a vzadu usazené kabině. Naopak středově uložená kabina a kompaktní konstrukce vypadaly slibně.

Po ukončení vývoje a testování přišlo jaro roku 1996, kdy měl být nový stroj pod označením BiG M představen veřejnosti. Na jeden z významných dnů výrobního závodu zemědělské techniky Krone vzpomíná Dr. Josef Horstmann takto:

"20. květen 1996 byl rozhodně jedním z psychicky nejnáročnějších dnů v celé mé kariéře. V toto pondělí totiž společnost Krone poprvé představila svůj prototyp samojízdného vysoce výkonného žacího stroje BiG M. Ráno v den premiéry před pozvanými zástupci tisku a importéry Krone z celého světa měl tento stroj ještě rychle zajet do myčky. A právě na této cestě se to stalo, zahořela kabeláž. Po uhašení jsme kabeláž narychlo provizorně opravili, takže stroj mohl pokračovat i v naplánovaném odpoledním programu. Nemohli jsme sice předvést úplně všechny funkce, ale nikdo si toho v ten den nevšiml", říká Dr. Horstmann.

Předvádění ale splnilo svůj účel. Nejen konstrukce samotná, ale především obrovský pracovní záběr stroje Krone BiG M v samojízdném provedení (9,1 m) přivedly zúčastněné odborníky k emotivním diskusím, zajímavým rozhovorům a úvahám. Následovala lavina úspěšných ohlasů i z praktického nasazení.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 7/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down